Водещи новини - дясно Добричка Култура Общество

Добричка и Хършова съвместно ще привличат туристи към културните традиции на Добруджа

Междинните резултати по проект „Хършова – Добричка, заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура” бяха представени на пресконференция днес. Той се съфинансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма INTERRG V А Румъния-България. Изпълнява се от общините Хършова и Добричка.

Проектът бе представен от координатора му Галина Митева. Стана ясно, че продължителността му е от 12 септември 2018 до 11 септември 2021 година, но се очаква да бъде удължен тъй като част от дейностите му са се забавили заради пандемията.

Целта на проекта е да се съживи трансграничният район като се стимулират развитието на туризма и опазването на културното наследство на историческата област, в която съществуват две нации /Румъния и България/. Така общините Хършова и Добричка влизат в туристическата карта на трансграничния район, привличайки туриста към културните традиции на Добруджа.

Към приключените по проекта към момента дейности са ремонтите на читалищата в селата Черна и Ловчанци. В залите им е сменено подовото покритие, поставени са нови столове, залите са климатизирани, оборудвани с озвучителна и осветителна техника. В читалището на с. Черна има нови сценични и прозоречни завеси с дистанционно управление. Закупени са компютри и офис оборудване, двете културни институции разполагат с мултимедиен прожектор и екран. В залите на двете читалища могат да се провеждат събития, които отговарят напълно на съвременните технически изисквания.

По проекта е разработена Обща стратегия за културен туризъм в трансграничния район Констанца-Добрич и четири трансгранични маршрута, които ще допринесат за опазването и популяризирането на културното наследство и за насърчаване на културния обмен между Румъния и България.

Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, който ще се проведе на 26 юни, в рамките на проекта ще има трансграничен характер. В него ще вземат участие 290 представители на Община Хършова, от които 150 ще са изпълнители. Представители на Община Добричка пък ще посетят събора „Добруджа с елек и престилка”, който ще се състои в Хършова.

Към юни по проекта са проведени 17 обществени поръчки, сключени са 23 договора.

Дейностите продължават със закупуването на две мобилни сцени, предназначени за провеждането на събития на открито. Ще бъдат обучени 20 екскурзоводи, които ще предлагат на туристи и гости нови обекти по маршрутите, разработени по проекта.

Кметът Соня Георгиева благодари на координатора на проекта Галина Митева, както и на целия екип. Тя изказа благодарност и на предходното ръководство на Община Добричка, тъй като проектът стартира през предния мандат.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *