Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Феномен край Шабла - пелена от морска пяна покри плажа

Пелена от морска пяна покри плажа край Шабла. Снимка на феноменалното явление публикува днес Йоан Арнаудов. Пред Про Нюз Добрич фотографът, запечатал уникалната красота, сподели, че снимката е направена около 10 часа днес.

„Явлението ми е непознато. Това е много бяла пяна. Уникално красиво е и се случва изключително рядко“, обясни Йоан. Той счита, че явлението се дължи на вятъра и бързата му скорост.

Тъй като той пребивава в района на Шабла само през лятото, попитал местните хора, които обяснили, че скоро не са виждали такова явление.

Други казват, че от детските си години не помнят плажът да се е покривал с морска пяна.

През последните години такъв феномен превърна в атракция плажа на най-добрия курорт в Аржентина Мар дел Плата, както и плаж в Австралия.

Учените обясняват, че това е естествен феномен, който се получава заради водораслите и не е опасен. Въпреки необичайния вид на разпенените вълни, учените казват, че явлението е напълно естествено. То се наблюдава когато има активно вълнение и силен вятър, в комбинация с разлагащ се биологичен материал.

"Това са предимно протеини. Разложеният органичен материал е основно планктон. Но има още водорасли и малко количество гъби. Пени се, защото има повърхностно активни вещества, подобни на тези, които слагаме в сапуна със същата цел.

Най-често пяната е безвредна за човека. Въпреки това морските биолози я наблюдават, защото в редки случаи е възможно да има остатъци от морски растения, които не трябва да попадат в очите или да се вдишват.

Снимка: Йоан Арнаудов

c