Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Паметна плоча увековечава загиналите летци от Авиобаза-Добрич

Паметна плоча на загиналите военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг от 26-а Авиобаза-Добрич бе официално открита днес в ЖК „Добротица”. Церемонията бе в рамките на честванията на 70-годишнината от създаването на Авиобазата.

На събитието присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, генерал-лейтенант Цанко Стойков - заместник-началник на отбраната, бригаден генерал Петьо Мирчев – зам.-командир на Военновъздушните сили, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ "Георги Бенковски", областният управител Васил Карапанчев, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, общински съветници, ветерани от Авиобаза-Добрич, граждани.

Паметната плоча бе открита от кмета Йордан Йорданов и генерал-лейтенант Цанко Стойков. Слово произнесе о.з. подполковник Димитър Чавдаров. „Днес ние отдаване почит пред загиналите при изпълнение на служебния си дълг от 26-а Авиобаза-Добрич – каза той. – Ние служихме, живяхме и остаряхме. А те отлетяха млади завинаги. Ако ни гледат те ще видят, че ние не сме ги забравили. И няма да ги забравим”. Чавдаров призова младите в годините напред да идват тук и да знаят, че в Добрич е имало голяма Авиобаза и в нея е кипял живот.

Присъстващите почетоха с минута мълчание и падане на колене паметта на загиналите летци от Авиобаза-Добрич, както и на майор Валентин Терзиев, който загина преди дни при изпълнение на служебния си дълг при падането на боен самолет МиГ-29 край Шабла.

Поднесени бяха венци и цветя от името на президента на Република България генерал Румен Радев, министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, кмета на Добрич Йордан Йорданов, областния управител Васил Карапанчев, ветераните от 26-и разузнавателен полк, от организации и граждани.

c