Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

70 години от създаването на Авиобаза Добрич – съдбата на 16 000 души е била свързана с летището

70 години от създаването на Авиобазата в Добрич бяха отбелязани с тържество в Концертна зала „Добрич“. На събитието присъстваха генерал-лейтенант Цанко Стойков - заместник-началник на отбраната, бригаден генерал Петьо Мирчев – зам.-командир на ВВС, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ "Георги Бенковски", областният управител Васил Карапанчев, кметът на Добрич Йордан Йорданов, много офицери и ветерани, граждани на Добрич.

Съдбата на над 16 000 души е свързана с 26-и разузнавателен авиационен полк в Добрич, изтъкна водещият на тържеството генерал-лейтенант Иван Парапунов, който е бил командир на полка в средата на 80-е години на миналия век. Честването на юбилея е организирано от Инициативен комитет от ветерани, със съдействието на Община Добрич.

Събитието започна с едноминутно мълчание в почит на загиналия в трагичния инцидент край Шабла летец Валентин Терзиев.

Прочетен бе поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. „Тези 70 години носят много история, вплетена в стотици човешки съдби, сложни и отговорни задачи, много труд за развитието на Авиобазата, победи, поуки, дълг и родолюбие. Благодаря Ви за несломимия дух и борбеност, за високия професионализъм. Сигурен съм, че вашият труд и достойно изпълнен дълг към Отечеството няма да бъдат забравени“, отбелязва Президентът.

Проф. Димитър Недялков – полковник от запаса, служил в Добрич, разказа за историята на полка. „Добруджа реално е люлката на българската авиация. За първи път - не само в историята на България и на Балканите, а и един от първите случаи в света – на добруджанска земя е издигнат първият летателен апарат, по-тежък от въздуха с двигател собствена установка. И това е направено през 1902 година. Трябва да знаем и помним този факт. Такова уникално място е рядкост – тук бяха събрани най-модерната военна техника, един от най-големите компоненти на гражданската авиация – селскостопанските отряди, едно от водещите предприятия за ремонт на авиационна техника. Това бе огромен потенциали, не само в България. Това формираше до голяма степен облика на Добрич. Искам да доживея в града да се чува отново шума от двигателите на самолетите“, заяви Недялков.

„Желанието ни е възродим отново летището в Добрич. Искаме да го приберем в рамките на нашата администрация и нeколкократно сме изпращали писма до Министерството на отбраната с такава цел и желание и с ясна визия отново да възродим дейността на авиобазата. Вярвам, че го заслужаваме“, заяви кметът Йордан Йорданов.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков връчи три награди на офицери от резерва за принос в развитието на Авиобаза Добрич - на 90-годишния Яни Панайотов Янев, Стоян Жеков Гроздев и Петко Тодоров Петков. По повод юбилея си Яни Янев получи и почетен знак от президента Радев.

Генерал Стойков нарече 26-полк емблематично формирование и гордост за българската авиация. Той заяви, че би желал да види отново работещи летищата в Добрич и Балчик, макар че е много трудно да се възстанови нещо загубено.

Бригаден генерал Петьо Мирчев също връчи награди – на офицерите от резерва Иван Цвятков Йорданов и Димитър Георгиев Чавдаров, както и на цивилния служител Йорданка Божкова.

По време на тържеството бе представен алманаха „История на 26-и разузнавателен авиационен полк“ и фотоалбума „70 години авиобаза Добрич“. Във фоайето на зала „Добрич“ е ескпонирана изложба „Рицари в небето“. След събитието бяха поднесени цветя на паметника на летеца-герой Димитър Списаревски.

c