Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В Балчик се открива Десетият международен хоров фестивал „Черноморски звуци

60 български и чужди хорови формации ще участват на живо, с преки включвания или със записи в юбилейното издание на музикалното събитие

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци” ще радва от днес ценителите на хоровото пеене. Десетото юбилейно издание на фестивала се открива тази вечер от 19.00 часа в Туристическия информационен център „Мелницата“ в Балчик. Организатори са Община Балчик, Сдружение „Музикален свят – Балчик, Смесен хор „Черноморски звуци“ и НЧ „Паисий Хилендарски“.

В музикалното събитие, което ще продължи до 6 юни, ще се включат близо 60 хорови формации от страната и чужбина. Поради необичайната обстановка заради пандемията повечето от изпълненията ще бъдат на видео или с преки включвания, каза за Про Нюз Добрич артистичният директор на фестивала Валентина Георгиева. Така например тази вече на откриването ще има пряко включване от Дома на културата “Средец” в София.

Чуждестранните хорови формации, които ще вземат участие във фестивала, са от САЩ, Сърбия, Румъния, Полша, Дания, Италия, Турция, Испания, Словения и Швеция. Те се включват с видеозаписи. Част от български състави ще се представят чрез преки включвания от София и Пловдив, а друга част – със записи. На живо в Балчик ще пеят само местните формации - Смесен хор „Черноморски звуци“, Вокална студия „Baby voices“ и Вокална формация „Септима“, както и Вокален ансамбъл „Езерец“- Благоевград, Дамска вокална студия „Аойда“-Ловеч и Академичен смесен хор „Ангел Манолов“-София, обясни Георгиева.

Повечето от събития на фестивала ще се състоят в Туристическия информационен център „Мелницата“, фестивален концерт ще има и в КЦ “Двореца” – Сцена “Нимфеум”.

В първите девет издания на фестивала участваха 142 хорови състава, повече от 5300 певци от над 20 държави, казват организаторите. Голямата цел на форума е да изгради мостове между нации, култури, композитори, диригенти и хорове от цял свят.

Снимки: Росен Донев

c