Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Дългогодишен учител по Български език от Добрич представи първата си детска книга

Първата си детска книга „Бабините приказки за Марти и Тони” представи днес, в Деня на детето, дългогодишният учител по Български език и литература в Добрич Атанаска Георгиева. Огледална зала „Нели Божкова”, където се проведе събитието, бе изпълнена с приятели, близки и деца, дошли да споделят радостта на педагога от първата й творба.

Сред гостите на литературното събитие бе зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева, която отправи поздравления за всеотдайността и стремежа на авторката за просветителство. Тя й пожела да продължи да пробужда духовното и да го предава на децата.

„Детето никога не си отива напълно от никого, независимо от възрастта му – сподели по повод 1 юни Атанаска Георгиева. – То се гушва някъде в гънките на ума, на сърцето, на душата и само чака повод, за да се покаже с някоя щуротия, да озари света с подкупващата си усмивка или да го озвучи със звънкия си глас. Някои по-бързо, други по-бавно се разделят с детското у себе си, но то остава”.

Аз много обичам децата и за това реших на днешния ден да представя пред вас моята първа детска книжка, каза авторката. Разказа, че Марти и Тони са нейните внучета – братчета близначета. Те не са тук, но аз във всяко детско личице срещу себе си мога да припозная моите внуци, каза авторката. Марти и Тони са я вдъхновили да напише книгата, те са главни герои в 20-те приказки в нея. Георгиева благодари за финансовата подкрепа на Община Добрич и на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Илюстрациите към книгата са на малките творци от Арт клуб „Цветно” към Общински младежки център „Захари Стоянов” с ръководител Олга Иванова. Във фоайето и зала „Нели Божкова бяха представени техни рисунки. Възпитаниците на клуба бяха отличени с грамоти. 

Музикален поздрав към присъстващите отправи най-малкият състав на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с диригент Росица Дурмулшлийска и вокален педагог Мария Славова. Атанаска Георгиева сподели, че много обича хора и е пристъпила прага му когато е била на 7 години.

c