Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Музика и поезия от Франция и България представя в Добрич дуото Божидар Братоев и Валентина Гюлева

Камерното дуо Божидар Братоев – цигулка, и Валентина Гюлева – пиано, ще поднесе на публиката в Добрич класически концерт, наречен „Музикално-поетични паралели Франция – България“. Музикалното събитие е на 27 май, от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

Ценителите ще чуят образци от световната музикална и поетична класика.  Още като участници в Седмицата на камерната музика през 2015 година музикантите изказаха възхищението си от ерудицията на добричката публика и от топлия прием на стойностните програми, които предлагат. В знак на подкрепа на младите таланти, проф. Братоев като педагог и член на журито на международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ през 2016 година връчи лични парични награди на деца извън класирането. Тази година след блестящото им турне в страната дуото идва в Добрич. Музикантите са добре познати на музикалната общественост като виртуозни изпълнители с активна концертна дейност не само в България, но и в цяла Европа.

Божидар Братоев живее във Франция. Концертмайстор е на Камерния оркестър в Клермон-Феран, през 1986 година става директор на Националния камерен оркестър  Тулуза, с който постига големи успехи, между които "Grand Prix" на Френската Академия. От 1989 г. работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет "ПРО АРТЕ" от Монте Карло. Същевременно ръководи и “Ансамбъл АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако. Професор в Музикалната академия “Принц Рение III” – Монако.

Валентина Гюлева концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори. Публикува редица научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии: „Листа от албума – изпълнителски ракурси към клавирното творчество на Николай Стойков” и „За явните и тайни послания на токатите за клавир от Й. С. Бах“.

В програмата на концерта: 

Андре ШЕНИЕ: Епиграма - Жан-Мари ЛЬОКЛЕР: Соната в ре мажор;

Шарл БОДЛЕР: Жената (в превод на Гео Милев) - Ернест ШОСОН: Поема оп.25;

Димчо ДЕБЕЛЯНОВ: Черна песен - Георги ЗЛАТЕВ-ЧЕРКИН: Севдана;

Пол ВЕРЛЕН: Лунна светлина - Клод ДЕБЮСИ: Лунна светлина;

Виктор ЮГО: Единство - Морис РАВЕЛ: Вокализа във форма на Хабанера;

Светлана ПОПОПВА: Шевици - Петко СТАЙНОВ: „Ръченица“ от сюитата „Тракийски танци“;

Стефан МАЛАРМЕ: Морски бриз - Камий СЕН-САНС: Интродукция и Рондо капричиозо оп.28;

Иван ВАЗОВ: Де е България ? - Панчо ВЛАДИГЕРОВ: Българска рапсодия „Вардар“ оп.16

c