Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Професионален домоуправител в Добрич – какво върши и колко струва

Професионалните домоуправители са фирми, които станаха популярни в България през последните десетина години, след като през 2009 година бе приет Законът за управление на етажната собственост. Все повече блокове и входове прибягват до услугите на такива компании по различни причини. Основните са две – липса на време и желание с тази работа да се товари някой от съсобствениците заради тежките задачи и отговорности и неудовлетворение от работата на настоящия съсед-домоуправител.

Какво правят професионалните домоуправители? Те управляват етажната собственост, организират общите събрания на блока поне веднъж годишно, които според закона са задължителни. Грижат се за събиране на месечни вноски, заплащане на месечните разходи за електричество и асансьор, организират ремонтите на сградите и почистването, изготвят правилник за вътрешния ред в жилищната сграда, водят домовата книга, реагират при възникнали технически проблеми и аварии и др.

Анна Кирова е мениджър в Добрич на компанията ”Кантора Домоуправител “ ООД, специализирана в управлението и поддръжката на жилищни и административни сгради, офис площи и комплекси от затворен тип. Има обекти във Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Видин и София. Дейността й в Добрич е от около 4 години, като обслужва над 100 клиенти. Блоковете, за които се грижи, са пръснати в целия град – има в кварталите „Балик“, „Дружба“, „Добротица“, в центъра.

„Постоянно имаме нови запитвания за нашите услуги. Определено търсенето нараства, имаме доста доволни клиенти. Това си е едно спокойствие за хората.  Имаме четирима служители, които минават и събират месечните вноски и плащат разходите. Във фирмата имаме и юристи, които предоставяме на клиентите, ако възникне някакъв казус по етажната собственост“, обяснява Анна Кирова.

След като се съберат таксите, парите се вписват в платформата на фирмата по адресите и клиентските имена. Плащат се сметките за ток, асансьор, почистване. „Ако се налага ремонт, се прави общо събрание на входа и ни упълномощават какво да се направи – например освежаване, нова врата, ремонт на покрив или дограма. Определят сума за „фонд ремонт“ и парите започват да събират, ако няма вече налични достатъчно средства. След това ние предлагаме две фирми, а етажната собственост си избира тази, с която желае да работи“, казва Кирова.

Случвало се е съсобствениците да поискат снегопочистване, почистване на околоблоковото пространство, засаждане на градинки. „Даже имаме случаи, в които искат от нас да решим междусъседски лични отношения, да се намесим в скандали. Това няма как да стане, има си съответните органи. Отношенията между фирмата и блока трябва да бъдат лоялни и коректни, ние се опитваме  и мисля, че го постигаме“, посочва Анна Кирова.

Служителите на фирмата преминават обучение. Те трябва да са комуникативни, да не са конфликтни,  да могат да обясняват какви пари се събират и за какво.

„Нашите отчети спрямо етажната собственост и парите, които събираме, са достъпни за всеки един съсобственик.  Всеки апартамент си има персонален код , с който може да влиза в нашата онлайн платформа и да следи потреблението на входа – какво сме начислили, колко сме заплатили, колко пари са събрани. Защото българинът все се притеснява да не го излъжат, да не го ограбят. Затова всичко е прозрачно. Предоставяме и отчет за целия период, в който сме работили с даден вход“, пояснява Кирова.

Фирмите професионални домоуправители се регистрират в общината като управители на етажна собственост. За да се наеме професионален домоуправител, се свиква Общо събрание на етажната собственост, на което да се вземе и протоколира решение за наемане на фирма, предлагаща услугата, при съгласие две трети от жилищата.

В интернет могат да се открият различни контакти. Компаниите, които предлагат тази услуга в Добрич, са няколко. Фирма  ”Кантора Домоуправител “ ООД изготвя оферта към клиента според броя на обитаемите апартаменти и след като се запознае с желанията на собствениците. Служителите им правят презентация и обясняват какви са услугите им.

Не всички компании обявяват в сайтовете си цени за услугите, които предлагат, а трябва да се направи запитване. Въпреки това ориентировъчни цени могат да се открият. Най-често се предлагат пакети. Фирма „Професионален домоуправител – Добрич“ взема например по 6.00 лева от апартамент на месец за осигуряване на домоуправител, касиер и техническа поддръжка.

На сайта на „Кантора домоуправител“ се предлагат пакети с цени, които тръгват от 2.00 лева за касиер, от 3.00 лева за домоуправител + касиер + техническа поддръжка, а ако е включено и почистване – от 5.00 лева.

Все повече хора в България избират да се доверят на професионалист за управление на етажната им собственото, за да се гарантира безпристрастност в междусъседските отношения и навременно решение за всеки възникнал казус. Но – в мрежата нерядко се публикуват мнения на хора, недоволни от избраната компания. Дават се примери за неизпълнения на задълженията, неотзоваване при проблеми, некомпетентност, събиране на завишени такси.  А според различни мнения, развалянето на договора с такива фирми е трудно. В тези взаимоотношения доверието е най-важно, така че внимавайте кого си избирате!

c