Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Кметът Соня Георгиева награди педагози и дейци на културата от Община Добричка

„24 май е денят, олицетворяващ стремежа на българите към знание и към онази независимост, която градим единствено с грамотността. С воля и отдаденост можете да заявите, че сте приели просвещението за своя мисия и да срещнете този празник с достойнство. Благодаря на всички, посветили се на тази светла кауза – съхранението на българския дух.“ Така кметът Соня Георгиева се обърна към педагозите и културните дейци от община Добричка по време на тържеството, посветено на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Традиционната церемония за награждаване на учители, изявени дейци на образованието и културата от Община Добричка се състоя в залата на ДТ “Йордан Йовков“ и събра директори на учебни заведения, преподаватели, читалищни дейци, ученици.

С грамоти, плакети, цветя и подаръци бяха наградени 14 читалища, директори на детски градини, педагози и ученици. Вижте всички наградени ТУК.

Соня Георгиева посочи, че сред най-значимите инициативи в образователната политика на Община Добричка е въвеждането на безплатно посещение в детските градини. Предвидено е изграждане на нова сграда на детската градина в село Ст. Караджа, допълни кметът. Реализирани са проекти в детските градини в селата Владимирово, Ст. Караджа, Дончево и Победа. През 2021 година ще се осъществят ремонти в основното училище в с. Божурово и в детските градини в с. Черна и с. Бранище.

„Последователни сме в политиката си за подкрепа на читалищата, те са утвърдените общностни центрове за културна и образователна дейност в селата. С европейски средства бяха реновирани читалищата в с. Черна и с. Ловчанци, продължават ремонтите в с. Одърци. Подали сме проекти за обновяване на Каралезката чешма и създаване на музейна експозиция „100 години „Песента на колелетата“ в читалището в с. Ст. Караджа. Емблематичният за общината фолклорен събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“ отново ще събере таланти в Дебрене на 26 юни. Ще работим за утвърждаването на нов формат на събора, с който да се привлече международно участие“, изтъкна Соня Георгиева.

Пред присъстващите бе прочетен поздравителен адрес от името на Светлана Василева – началник на регионалното управление по образование. Тържеството завърши с художествена програма на ученици от училищата в общината.

c