Водещи новини Генерал Тошево Общество

Добре дошли в България през ГКПП Кардам!

Страната на дупките, олющените фасади, калта и мръсотията. Това е първото, което виждат всички чужденци, влизащи в страната ни през ГКПП Кардам. Впечатлението е за някаква призрачност. Повечето от сградите изглеждат изоставени, порутени и неподдържани. Всичко е правено на парче – тук будка, там неработещ банкомат или химическа тоалетна. Целият участък е осеян с дупки, кал и хвърчащи боклуци. Парче ничия земя, което като че ли всички са забравили.

Местните хора още си спомнят времената, в които ГКПП-то е било толкова красиво и поддържано, че всички младоженци от околността са идвали тук за снимки в деня на сватбата си. И сега става за снимки, но за такива, с които да се онагледи как не трябва да изглежда една държавна граница. Ако преди години от българска страна е било чисто, красиво и подредено, а от румънска е било неподдържано и занемарено, то сега е обратно. От нашата страна се виждат изоставени сгради, построени незаконно и обрасли с бурени, останки от минало величие и амбициозни планове за организация на движението на две нива. Почти паднали табели, кални коловози около пътя и няколко кучета, които се разхождат и допълват пейзажа. Купчина с пръст, изсипана на пътя, пази границата от нерегламентирано преминаване. В самото ГКПП обстановката не е много по-различна. Служителите работят в мизерни условия. Единствените подобрения са тези, които сами си направят, за да им е по-удобно за работа. 

След първото впечатление за безстопанственост на държавата, следва път, който само затвърждава усещането – дупките са толкова много и големи, че няма от къде да се мине. За маркировка да не говорим. Вариантите са два – или да пъплиш по пътя в опит да ги заобиколиш, или да караш през тях, пък каквото ще да става, защото, особено ако е валял дъжд, нямаш шанс да разбереш коя дупка колко е дълбока. И така до първото по-голямо населено място Генерал Тошево, където нeщата стават малко по-нормални. Казвам малко, защото и там лошият път, като някаква зараза, завзема асфалта.

До едни от най-големите дупки по този участък, нерядко могат да се видят и колите на БГ ТОЛ, които не знам как намират мотивация в себе си да вземат пари за пътни такси, като то път няма. Често се виждат и автомобилите на КАТ с камери в тях. За какво следят не зная, но предполагам, че е защото все нещо трябва да правят. Катастрофите са ежедневие. Слава Богу не тежки, защото тук високата скорост е невъзможна, но се чупят автомобили, хвърчат части и се пукат гуми – това са нормални за този път гледки и е така от години. От 2003 година, когато за последно е правен цялостен ремонт на пътя. Оттогава насам само са изкърпват дупки. И сега, като сбъднат сън е новината за предстоящия ремонт на пътя. Да, ама не. Защото ремонтът ще е цялостен, но не съвсем. От отсечка от Генерал Тошево до ГКПП-то, ще се извади пътят, който е на територията на село Кардам, както и 180 метра, намиращи се преди границата. Обяснението от АПИ – защото са в добро състояние.

Представете си, че сте чужденец и влизате на територията на България за пръв път. Посреща ви апокалиптичната гледка на едно занемарено ГКПП, което помни и по-добри времена – широк път, големи съоръжения и сгради, в една от които дори е било предвидено да има галерия.  Следва около километър изровен асфалт, кал, боклуци, колони чакащи автомобили и коли в канавките. В натоварените дни от годината опашките от тирове са километрични и шофьори и пътници чакат с часове. Следва път, който е като след бомбардировка, плащате ТОЛ такса, отнасяте глоба от КАТ, защото в малките участъци, където пътят става за каране, увеличавате скоростта с надежда да компенсирате загубата на време, но точно тук дебнат катаджиите, традиционно скрити в отсечките след знак за ограничение на скоростта от 60 километра. Навсякъде лъха на отчаяние и безстопанственост. Кой ще иска да почива в такава държава, в която още с влизането ти се иска да се върнеш? Да не говорим за инвеститори, които биха искали да развиват бизнес в региона.

Все пак, не всичко е толкова безнадеждно и дългоочакваният ремонт на пътя започна в началото на април. До момента единственото, което се вижда да се прави, е да се кастри растителността. Проверка на Про Нюз Добрич на място показа, че към момента по отсечката не се извършват никакви ремонтни дейности, липсват хора, техника и нищо не се случва. Кога и как ще продължи ремонтът не се знае. Всички са в очакване, а междувременно пътят е все така невъзможен за преминаване и опасен. Хората се надяват на бързина и качество на работата, за да се подобри обстановката.

За съжаление, за жителите на Кардам надежда няма. Пътят, който е на територията на тяхното село, няма да се ремонтира, защото според специалистите няма нужда. Сигурно го е преценил някой от бюрото си, който не е минавал от там, защото и без да си пътен инженер се вижда, че нужда от ремонт има. По същата причина от отсечката се вадят и 180-те метра до границата с Румъния. И на двете места само ще се изкърпват компрометираните участъци.

Ще се получи интересна картина. Влизаш – изкърпени дупки и мръсотия, следва ремонтиран участък, стигаш до Кардам пак дупки и изронен асфалт, после пак ремонтиран участък… Затова жителите на селото се готвят за протест и блокиране на пътя. Защото нямат друг начин да ги чуят и някой да свърши работата на цяло, а не на парче. Те с право недоумяват защо ремонтът изключва този участък, като през него преминават всички влизащи в страната превозни средства.

Пътят ГКПП Кардам – Генерал Тошево – Добрич – Варна е основният, по който преминават леките автомобили, които влизат в страната ни от Румъния и се отправят към българското Черноморие. По него преминават и товарните автомобили, които отиват към пристанището във Варна. Искането им е просто и резонно – да се направи ремонт на цялата отсечка от Генерал Тошево до самото ГКПП, за да се подобри поне малко картината, която посреща така необходимите за бизнеса в региона туристи.

За ГКПП-то не знам дали някой ще направи нещо. Тези места са лицето на една държава и в цяла Европа се полагат усилия и грижи да са приветливи и уредени. Незнайно защо се вложиха средства на ГКПП Северняк, откъдето почти никой не минава. Може би не минават, защото не го намират. Пътят до него, по някаква причина, не е указан с табели. А и да го намерят, той е с работно време, като на магазин, и вечер не работи. Освен това, е далеч от всякакви големи пътни връзки и не удобен за пътуващите.

Да се надяваме, че след ремонта на пътя ще дойдат и по-добри времена за ГКПП Кардам. Не за да си правят снимки младоженците, а за да не се срамуваме от държавата си.

Диана СТЕФАНОВА