Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Иманярът от село Рогозина не е задържан, работил дълги години в Германия

снимка: British Museum

Иманярът от генералтошевското село Рогозина, у когото бяха намерени антични предмети, не е задържан, тъй като деянието не представлява тежко престъпление по Наказателния кодекс, научи Про Нюз Добрич от Гранична полиция – Ген. Тошево. Както вече съобщихме, в дома на 44-годишния мъж са намерени и иззети общо 643 римски и гръцки монети, пръстени, печат и други. Иззети са също два детектора за метал, с които се е извършвала дейността по откриването на културно – историческите ценности.

44-годишният Гюнел работил дълги години в Германия. Върнал се в Рогозина при родителите си преди около година. В общината не е имало скоро други подобни случаи, а хората от селото не са подозирали с какво се занимава мъжът, научи Про Нюз Добрич.

Полицейската акция в къщата на иманяра е извършена вчера рано сутринта. Окръжната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за намерените предмети, за които властите не са сигнализирани в законоустановения срок. От прокуратурата ще бъде назначена експертиза, която да изясни културно-историческата стойност на античната колекция.

Под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава.

изображението е илюстративно

c