Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

След 24 години закриват франкофонската програма в Албена

От следващата учебна година Франкофонската програма на Нов Български университет в Албена се закрива. Новината потвърдиха за Про Нюз Добрич от висшето учебно заведение. От НБУ казаха още, че причината е нерентабилност.

Програмата съществува от 24 години. Първоначално тя съществуваше като Френска програма  към Международен колеж "Албена", заедно с Холандското училище „Маастрихт“. След като училището се преобразува във Висше училище „Международен колеж“, което се премести в Добрич, посолството на Франция прехвърли програмата към Нов Български университет.

 „Учебната база в Албена няма да съществува повече от октомври 2021 г. Последният випуск ще се яви на държавни изпити през месец септември“, каза за Про Нюз Добрич досегашният директор на програмата Славянка Стамова.

През изминалите 24 години по програмата са обучени над 700 студенти, от които до 90 % имат пълна реализация по специалността. Днес те работят по цял свят, като около 70 на сто са заети в сектор „Хотели, ресторанти, туризъм“. Основно са във Франция. Много от тях са мениджъри в хотели и ресторанти. Бивши студенти работят на круизи, Дубай.

Има много семейства, създадени през годините в резултат на общата работа по време на стажовете, на пътуванията. Много деца, плод на браковете сред възпитаниците на програмата, сподели още тя. 

Последният випуск, който се дипломира в Албена, е от около 30 студенти. Тяхното обучение е започнало през учебната 2018/2019 г. Студентите, приети през следващите години, ще продължат образованието си в НБУ в София.  

Бивши студенти пожелаха от страниците на Про Нюз Добрич да благодарят на екипа на Франкофонската програма на НБУ и на директора Славянка Стамова за всеотдайността.

c