Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

"Безсмъртният полк" шества с портрети на български и руски войни в Добрич

Шествие на "Безсмъртният полк" премина през центъра на Добрич в Деня на победата и Деня на Европа, за да се включи в общоградското поклонение по повод 76 години от края на Втората световна война. След това участниците в  шествието ще се поклонят пред  паметта на загиналите и пред Паметника на Съветската армия в градския парк.

Участниците в шествието носеха портрети на руски и български войници, загинали във Втората световна война.

Дядото на майора от запаса Сергей Гуржиев Николай Соврик, е бил началник на пограничната застава край Брест и е загинал още в първите дни на войната. Другият му дядо Александър Картошьов е носител на орден “Слава”, завършил войната в Кавказ.

Сибирякът Пьотр Поликарпов водил артилерийски взвод, когато бил едва на 17 години. Той доживял победата и отгледал трима синове. Днес неговия портрет носеше племенницата му Олга Петрова.

Аракси Димова участваше в шествието като носеше в ръце портрета на Владимир Белов, който посрещнал в Япония края на войната.

Едва 17-годишен Леонид Псаломщиков се включил във войната, бил доброволец на Беларуския фронт. Днес спомена за него възкреси дъщеря  му Людмила Миланова.

Организатор на събитието е Руският клуб „Берьозка”, то се подкрепя от местната структура на Движение „Русофили”. За първи път Добрич се присъедини към световната инициатива „Безсмъртният полк” през 2017 година.

c