Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Милиони лева изгоряха с ветрогенератора между Каварна и Балчик

Изгорял е ветрогенераторът, който се подпали вчера в землището между балчишкото село Брястово и каварненското село Топола.

Собственикът има ангажимента да изнесе отломките от изгорелия генератор, каза за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров. От пожара не са нанесени щети на земеделски или горски площи в близост. Няма данни за пострадали хора при инцидента.

Както още вчера съобщихме, огънят вероятно е тръгнал от повреда в електрическата система. След сигнала за пожара токът в съоръжението е бил изключен от аварийната група.

В цялата област Добрич има изградени малки и големи ветроенергийни паркове, има и единични генератори. Безспорен лидер в това отношение е Каварна.

По-малките са с мощност 600 киловата и ротор на перката 50 метра. В долния си край кулата е с диаметър 3,6 метра, а в горния – 2,4 метра. Двата такива генератора могат да осигурят годишното потребление от ток на един по-млък град. Турбини са настроени да работят при скорост на вятъра над 3 метра в секунда и да спират под тази скорост, както и при увеличена скорост на вятъра - над 22 метра в секунда. Специалисти твърдят, че е най-добре височината на генератора да е 50 метра или над 53-ия метър, тъй като именно на тази височина се получава завихряне.

Инвестицията е от милиони левове. Така например за изграждане на най-големия у нас ветроенергиен парк „Свети Никола“ край Каварна през 2009 г. компанията AES Гео Енерджи инвестира за 52 вятърни турбини „Вестас“ 270 милиона евро. Те са с височина 105 метра и диаметър на перката от 90 метра.

Именно голямата височина на съоръжението и опасността от падащите горящи отломки наложиха при пожара огнеборците да не пристъпят към гасене на огъня, а да оставят генераторът да изгори.

Снимка: Александър Колев, Фейсбук

c