Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

20 екскурзоводи ще бъдат обучени по проект на Община Добричка

Предстои да се проведе обучението на 20 екскурзоводи в община Добричка. Това става ясно от информация за изпълнението и кандидатстването с проектни предложения на Общината по оперативни, национални и регионални програми и по мерки от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ Добричка, приета на днешното заседание на Общинския съвет.

Обучението на екскурзоводи ще е по проект „Хършова-Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансграничната култура”. Той се реализира по програма ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България. Финансирането е в размер на 1 477 350.17 евро, от които 754 771.88 евро са за Община Добричка.

По проекта е приета обща стратегия за културен туризъм в трансграничния район Констанца-Добричка. Обявена е обществена поръчка за изработване на промоционални материали, която е на етап избор на изпълнител. Реновирани са две народни читалища – „Нов живот-1941” в с. Черна и „Светлина-1940” в с. Ловчанци. В тях са доставени и монтирани осветителна и озвучителна техника, извършено е обзавеждане, поставени са климатици, доставени са компютърна и офис техника, както и сценични и прозоречни завеси в читалището в с. Черна.

Сред дейностите е провеждането на трансграничен фестивал „Добруджа с елек и престилка” в Хършова. Промотира се и се насърчава превръщането на фолклорния фестивал „Песни и танци от слънчева Добруджа” край с. Дебрене в трансграничен.  

c