Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Три силни жени с имена на цветя – на празника с кметиците на Царевец, Котленци и Тюленово

Маргарита, Цветанка и Невена са три дами с имена на цветя, които буквално въртят три села в област Добрич. Маргарита Стоянова е осми мандат кмет на село Царевец, Цветанка Йорданова вече трети мандат управлява село Котленци, а Невена Георгиева е кметски наместник на шабленското село Тюленово – също трети мандат. На Цветница им е именият ден и те и трите го празнуват с удоволствие. И трите обичат цветните си градини. Празникът им започва с палене на свещичка в храма и продължава сред роднини, близки и приятели.

Първото нещо, което Маргарита Стоянова прави на Цветница, е да отиде на църква. „Ще бъда до обед в нашата църква „Св. Богородица Троеручица“ в селото. Тя е много красива, 12 години я строихме. Започнахме я през 2006 година и с помощта на дарения я открихме през 2018 година. Ще почерпя хората, които дойдат, и после ще празнувам с най-близките си“, сподели Маргарита пред Про Нюз Добрич.

Кръстена е на баба си по майчина линия Марина. Кръстницата предложила името Маргарита и майка й приела. Носи име на цвете и страстно обича цветята – градината й е отрупана. „Мама почина преди 10 години, но аз пазя нейните китки и продължавам да ги разсаждам. В дома си имам около 50 саксии, а лятото са над 100. Умирам за цветя! Грижа се за тях от пролетта до есента и съм сред тях постоянно. И пред кметството е така, и у дома е така, и пред църквата е така“, казва Маргарита. Любими са й пролетните цветя – лалета, нарциси, зюмбюли. Обича да пътува из България и отвсякъде си носи луковици, стръкчета, резници.

„Който живее на село, си поддържа градината, но имаме много необитаеми къщи. 470 са жителите на Царевец, но много хора са в чужбина и няма кой да им стопанисва къщите, защото например цялото семейство е в Германия, Полша, Чехия, Франция. 80% от ромите ни от 5-6 години са в чужбина, някои остават там и имотите им тук запустяват. Аз съм кмет 8 мандата и не съм преставала да обичам и тези които ме обичат, и тези, които не ме обичат. Познавам абсолютно всички хора от селото. Уважавам всички еднакво, боря се за всички, помагам на всички. Жената-кмет трябва да бъде много силна, да обича хората и да работи за тях“, сподели Маргарита.

Цветанка Йорданова – кметският наместник на с. Котленци, е кръстена на баба си по бащина линия Цвята. Майка й също е Цвята. „Много цветя сме!Мен са ме нарекли Цветанка, а имам още две братовчедки Цветанки!“

Нейни съученички навремето не я наричали Цветанка или Цеца, а Цвете. „И аз се чувствах много уважена, че ме слагат по-близо до цветята. Може би заради името си ги обичам много. В кметството имаме, садим в градинките, в двора на майка ми също. Много харесвам момината сълза, игликите, лалетата“, споделя Цветанка.

Още рано сутринта на Цветница тя отива в църквата - една от първите е, защото това за нея е един много, много свят ден. Задължително пали свещ, за да благодари на Господа Исуса Христа, да благодари на Богородица. После си взема от осветените върбови клонки, отнася си ги у дома, слага ги на иконата на Богородица и те остават там до следващата година.

„Радвам се, ако денят е хубав и слънчев, защото имам чувството, че на този ден всичко разцъфва и грейва. След църква празнуваме в къщи. Много поздравления и подаръци получавам – от дъщери, зетьове, внуци. Имам четирима внуци – момчета! От близки, колеги, приятели също получавам поздрави, много уважена се чувствам на този ден!“.

В село Котленци по постоянен адрес са регистрирани 240 души. „Аз много държа на дисциплината, отговорността и контрола - тогава работата върви. Аз се разбирам с всички чудесно и се радвам на уважението на хората. Честно да Ви кажа, още когато го видя, че идва човекът към мен, аз вече знам за какво идва, много рядко бъркам“, казва Цветанка.

Невена Георгиева е трети мандат кметски наместник на морското село Тюленово. В момента е в отпуска и сади гладиоли. Отглежда много цветя в къщата си в селото. Харесва много есенните хризантеми, но и пролетните – лалета, нарциси. „Всяко цвете носи красотата си и привлича по някакъв начин.“

Навръх Цветница в Тюленово гостува фолклорна група от читалището в с. Паскалево. След концерта Невена ще празнува с близките си - обикновено ходят на пикник. Кръстена е на баба си Надежда, но взели само първата буква - майка й харесала името Невена.

„Тюленово е малко – 40 души са с постоянен адрес, затова не ни се полага длъжност общ работник. А през лятото ставаме десет пъти повече с туристите. Аз чистя треви, пръскам, събирам боклуци от кошчетата от екопътеката край морето. Въпреки че имаме контейнери по брега на морето, хората не пазят! Около пейките е нещо ужасно, ще организирам почистване след Великден!“, зарича се Невена. 

c