Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Село Коларци се отказва от референдума за излизане от община Тервел

Село Коларци се отказва от провеждане на референдум за преминаване на селото от община Тервел към община Добричка. Референдумът бе поискан от кмета на селото Фикрет Мюрсел, а мотивът бе, че в бюджета на община Тервел по думите му не е заделена нито стотинка за Коларци и че липсва диалог с общинското ръководство.

Миналата събота в селото се проведе общо събрание на жителите с кмета на Тервел Симеон Симеонов и представители на екипа му.

„Общото събрание премина в добър дух, изяснихме си отношенията с общинския кмет и ако всичко, което ние желаем, се изпълни, мисля, че няма да стигнем до референдум. Стиснахме си ръцете със Симеонов пред жителите на селото и мисля, че ще тръгне към по-добро и ще работим за благото на Коларци. Смятам, че се разбрахме“, заяви пред Про Нюз Добрич Мюрсел.

Селото има 680 жители, от които 60-70% са в пенсионна възраст. По думите на Фикрет Мюрсел основните искания към общината са няколко. „Ние нямаме организирано сметоизвозване, хигиената в селото е лоша. Искаме да имаме работници постоянно назначени от мен към кметството, които да поддържат чистотата, парка, гробищата, зелените площи. Сега ни пращат хора от други населени места за по ден-два. Аз не мога да им търся отговорност за свършената работа, защото не съм ги назначавал. Трябва ни по-голяма самостоятелност в това отношение и кметът на общината ни я обеща“, каза Мюрсел като допълни, че кметовете на населени места по закон имат задължения, но те не могат да се изпълняват, ако няма работници.

Другият голям проблем е инфраструктурата, която е в окаяно състояние. През последните 15 години е асфалтирана само една улица. Имало хора, които не могат с коли да си стигнат до къщите. В съседните села се правели ремонти, но не в Коларци.

„Предната година имахме пари за ремонт на улици, но за 2021 година в бюджета на общината за Коларци няма предвидени пари за капиталови разходи. Кметът на Тервел обеща, че ще се отделят пари за дребните ремонти - за парка, за гробищата, а за улиците средства ще се предвидят догодина“, каза Фикрет Мюрсел.

Той подчерта обаче, че подписката за референдумостава открита и идеята може отново да излезе на дневен ред, ако „продължават да ни отхвърлят от парите на общината“.

В Коларци имат детска градина, обединено училище, здравна служба и социален дом, които са в много добро състояние, но всичко било направено в предишните мандати.

От Община Тервел, в отговор на искането за референдум, предоставиха данни за направеното за село Коларци, което според общинската администрация никак не е малко.

Вложените средства от общинския бюджет за с. Коларци в периода 2011-2020, и то само за основни ремонти и технически проекти са общо 360 000 лева – за улица, джамия, параклис, кметство, клуб на пенсионера, автоспирка, саниране на училище , кухненско оборудване , изкуствени неравности на главната улица, изготвяне на работни проекти. Ако към тези средства се прибавят ежегодните издръжки на всички общински звена , работещи в селото, сумата надхвърля 2 милиона лева. Вложените европейски средства за периода пък са 529 048 лева.

От общината подчертават, че всички институции, които работят чрез заетост на хора от селото и за селото, са изградени или благоустроени основно и се издържат в голяма степен директно от общинския бюджет.

Изцяло дело на общината е изграждането на нов център за социални услуги с автомобил за разнос на храна в селото, преобразуването и устройването на коларското училище като обединено, изграждането на желания от селото параклис, основният ремонт на цялата сграда на клуба на пенсионера,  цялостната издръжка на детската градина - без такси за родителите, осигуряването на средства за направа на къпалня към джамията, асфалтиране на няколко улици, ремонт на кметството, оформяне на зелени площи и площадна част, изграждане на ново улично осветление за част от селото и още редица по-дребномащабни инвестиции и текущи поддръжки на обществени места и др. През последните години бе изграден център за социални услуги с кухня – майка, което стана през 2014 г. и то с европейски средства , и създаване на обединено училище, което стана през 2017 г. Те осигуряват над 10 работни места и много качествени социални и образователни услуги в селото.

От Общината обръщат внимание, че отделянето на селото от Община Тервел всъщност ще навреди на Коларци. Защото училището и детската градина са средищни. Децата, които ги посещават са предимно от околните села, които нямат желание да се отделят от Община Тервел. В случай, че село Коларци престане да бъде част от Община Тервел , децата от другите села, следва да бъдат извозвани от Община Тервел, вече не до село Коларци, а до населени места в общината. Това няма да е проблем за общината, пътят от село Коларци до Тервел е в отлично състояние, разстоянието не е голямо. Най-вероятният и логичен завършек на отделянето на селото от Община Тервел ще бъде закриването на училището и детската градина.

„Много е важно да се подчертае, че землището на село Коларци, което е общинска собственост е много малко. Селото се намира в близост до „Суха река“, затова по-голямата част от земите са държавна собственост. Приходите от наеми на земи от коларското землище в общинския бюджет са много малка сума. Разходите за селото са големи. Ако гледаме на нещата само от финансова гледна точка, Община Тервел има полза от това да няма финансов ангажимент към селото. Защото този ангажимент надхвърля няколкократно приходите от общинските земи в Коларци. Но въпросът не е само финансов. Село Коларци е част от община Тервел и направеното от нея за селото и съвместно с хората от селото не е малко. Правено е с желание. И от двете страни“, посочват от община Тервел.

c