Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Д-р Севдалин Куцаров, Републиканци за България: Заставам и ще работя за каузата Добрич

Д-р Севдалин Куцаров, водач на листата на „Републиканци за България“ на парламентарния вот на 4 април

При посещението на лидера на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в Добрич преди броени дни Вие изразихте твърдото си убеждение, че област Добрич ще има депутат, излъчен от партията. Какво Ви дава основание да твърдите това дни преди вота на 4 април?

Това, че политическа партия “Републиканци за България“ е събрала  експерти, които предлагаме реални решения и сме абсолютно убедени в правотата им. Това, че можем не само да посочим проблемите, но сме готови да работим за преодоляването им. Това, че имаме много млади хора. Това, че кампанията ни нито за миг не е била агресивна по отношение на когото й да е. Била е ориентирана към това да се търсят решения.

Сигурни сме, че можем да се ангажираме с Добруджа. Нещо, за което аз съм поел ангажимент. Защото не може да продължава за Добрич и Добруджа да се говори като за място – там някъде, след Варна. Европа е Европа на регионите, а не на държавите. Грешната централна политика се отразява пагубно на региона. Затова той трябва да бъде изведен като приоритет. Не може Южна България да е развита, да се промотира, а Североизточна България, която има толкова дадености и богатства, да е изоставена. Липсата на ангажимент е пагубна. Затова нашата програма е насочена към ангажимент към дребния и среден бизнес, към този, който дава работа, към решаване на проблемите в здравеопазване, образование, инфраструктура, които са важните елементи, за да може да се развие един регион. Това е ангажиментът ни.

По думите на зам.-председателя на „Републиканци за България“ Павел Вълнев при обиколките из държавата, онова, което са видели, е безнадеждност и безверие. А какво видяхте Вие при срещите си в област Добрич през последните седмици?

Срещите ми с бизнеса показаха колко сериозен проблем пред него е липсата на предвидимост, а тя е основна за развитието на предприемачеството. Има страх за това как ще се развива регионът занапред, от обезлюдяването. Най-притеснени са тези, които предлагат услуги.

Онова, което видях у много от хората, с които се срещнах, е безкрайното обезверяване, липсата на перспектива и носталгичност, което не води до нищо добро. Всички се чувстват предадени.

Смятам, че има много, което може да се направи, за да получи област Добрич онова заслужено място, което й се полага – като на регион, в който младите хора да искат да останат да живеят и работим, да отглеждат децата си и да инвестират.

Реформи в съдебната система, електронно управление, данъчна ваканция за туризма, безлихвени кредити за  бизнеса са част от реалните ангажименти, които „Републиканци за България“ поемат в името на бъдещето на страната. Какви са ангажиментите, които Вие поемате пред област Добрич?

В този регион здравеопазването е изключителен проблем и всички го виждат. С нашите послания и нашите идея за промени в здравеопазването мислим, че ще направим много за региона. Другите проблеми са липсата на перспектива на младите хора, липсата на ангажимент на местната и централна власт за развитието на региона, липсата на добруджанско лоби сред депутатите пред последните години и липсата на екипност сред тези народни представители. Мисля, че можем да работим в тази посока за обединение на усилията на всички, независимо от партийната им принадлежност, за посока, визия, идеи за развитието на региона.

Електронното управление трябва да навлезе навсякъде. Това сериозно би редуцирало проблемите, защото всеки бизнес среща. Уникалността на този регион налага той да бъде промотиран като нещо различно – от лошия имидж на места като Слънчев бряг, златни пясъци, Добрич може да печели. Това трябва да е рекламата на региона, неговата марка.

Обещал съм пред себе си, че ще работя за Добруджа, за решаването на тези проблеми. За мен това е най-важно. Не съм си позволил никога да излъжа и в професията ми, защото хората ми се доверяват. Така съм научен – да направя това, което мога. Поел съм ангажимент пред хората в Добруджа. Досега не съм излъгал никого. Не мисля, че сега ще го направя.

Ангажимент за какво?

За това нещата да се случват точно тук, конкретно в тази област. Това, което виждам, е дезертиране на всички от проблемите на хората в Добруджа. Ясно е, че проблемите са натрупвани и са трудно решими. Но има как нещата да се случат. Минават през промени и ангажимент към всеки човек. Не към даден бизнес, през лобизъм, а през това, което е важно за хората тук. Политиките, които трябва да се случат тук, трябва да стигнат до абсолютно всеки човек. Това случване трябва да мине през  убеждаването на хората, че има начин. Иначе пак ще се върнем в това да си разказваме какво е било в Добрич, как е бил 140-хиляден град, как е имало кравеферми и т.н.

Проблемът е в липсата на ангажираност. Затова трябва да се работи изключително и на местно ниво. Кметовете не трябва да чакат, а също да са инициативни.  Трябва всички да се ангажират. Затова говорим за Добруджанско лоби, за Добруджанска кауза. И трябва всички да се ангажират с нея, независимо дали са в опозиция или не. И е много лесно да бъдат обединени тези хора от една кауза - Добруджа. Защото не е предателство към една или друга партия да седнеш, да говориш и да работиш в тази посока. В крайна сметка, нали от тук си избран. Какъв по-различен може да е ангажиментът ти. В това трябва да повярват всички, а да не гледат чисто политически на нещата. Всеки един от шестимата народни представители, които бъдат избрани на 4 април, трябва да може да седне с другите и това да бъде изисквано, да има задължение тези шест човека да вършат това и да се отчитат какво вършат. Но не след 4 години, а по време на мандата. И това да бъде публично.  

 „Републиканци за България“ обещава „Държава с правила“. Как ще постигнете това?

Спазването на правила е ангажимента на всеки човек, че той ще спазва правилата.

Какво е посланието на „Републиканци за България“ в навечерието на изборите?

Хората биха вземали пример от някой, който успява. Неслучайно заместник-председателят на партията Павел Вълнев, който е успешен предприемач в САЩ, казва: „Щом го мога аз, го можеш и ти“. Хората трябва да имат повече увереност, че нещата могат да се случат.

Вие поставихте въпроса за липсата на Добруджанско лоби, готов ли сте след изборите да инициирате създаването на такова? 

Готов съм да инициирам не само лоби, а да застанем зад една такава добруджанска кауза, да се обединим около неща, които могат да се свършат. Няма човек, с когото да не мога да вляза в диалог.

 Защо добруджанци трябва да гласуват за „Републиканци за България“ и водената от Вас листа за народни представители?

Защото имаме визия и знаем какво можем да направим. Ние анализираме и предлагаме решения. Тези решения е изключително важно да бъдат взети от хора, които имат ангажимент.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c