Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Втора родилка с Covid-19 е в тежко състояние в болницата в Добрич

Още една родилка с Covid-19 е в тежко състояние и е преведена в реанимацията на ковид отделението, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев.

Жената е на 37 години, акушерка е от същото отделение. Раждането е извършено вчера със секцио в 34-та гестационна седмица. Бебето е в добро състояние, с тегло 2450 грама.

Часове след раждането състоянието на жената се е влошило и тя е преведена в реанимацията на ковид отделението на МБАЛ. Не се е налагало нейното интубиране. Състоянието й е тежко, но стабилно, каза д-р Петев.

Интубирана обаче е жената, която роди ден по-рано. Както Про Нюз Добрич още вчера съобщи, състоянието и рязко се е влошило часове след раждането и се наложи тя да бъде интубирана.

И за двете жени е направен консулт с регионалния консултант по реанимация.

Според протокола на лекарите PCR тест на новородените се прави между 42 и 72 час след раждането, а повторен – между 7 и 10 ден.

На бебето на първата родилка PCR тестът е отрицателен. На второто бебе такъв все още не е направен.

За разлика от предните вълни на Covid-19 тежките случаи сега са много сериозни. „Такава параклиника в практиката си досега не съм виждал“, сподели медикът. Обясни, че състоянието и на двете жени се е влошило рязко, въпреки че за тях се е полагала постоянна медицинска грижа. Все пак успокои, че при мнозинството от случаите бременните изкарват леко болестта.

c