Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Здраво бебе роди жена с COVID-19 от Добрич, лекари се борят за живота й

Родилката от Добрич, която е с COVID-19, стана майка на здраво момченце, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на АГ-отделение на  Многопрофилната болница за активно лечение д-р Ивайло Петев. Бързият антигенен тест на бебето е отрицателен, очакват се резултатите от PCR-теста.

Състоянието на родилката обаче в момента е тежко, по думите на д-р Петев тя се влошава рязко вчера около 17.30 часа. Налага се да бъде интубирана. Направен е консулт с регионалния консултант по реанимация. След провеждане на параклинични изследвания скенер и други се установява, че има масивна двустранна пневмония.

Припомняме, че за родилката съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на посещението си в Добрич в събота. Тогава той информира, че жената е почти пред термин, в добро състояние е, няма опасност за живота и здравето й.

Това е първа бременност на пациентката след ин витро процедура, сподели д-р Петев. По думите му е наблюдавана извън Добрич. Жената е диагностицирана с коронавирус в началото на миналата седмица поради оплаквания. Първо потърсва помощ в болницата в Добрич, но отказва хоспитализация. След като се свързва с наблюдаващия я гинеколог се връща отново в АГ-отделение, в което е приета миналия четвъртък.

В отделението започва лечението на бъдещата майка. Тя е настанена в една от специализираните стаи, които са за пациенти с COVID-19. Поради влошаване на параклиничните й изследвания се взе решение да бъде родоразрешена по спешност в неделя, обясни д-р Петев. На следващия ден обаче състоянието й се влошава. Появяват се данни на пристъпен задух, пада й сатурацията, не се повлиява от кислородотерапия. Това налага да бъде взето решение да бъде преведена в Ковид-реанимацията и да се продължи интензивното й лечение, включени са й допълнителни медикаменти.

Тогава жената е консултирана от регионалните консултанти по акушерство и гинекология и по реанимация, обясни д-р Петев. „Мнението и на двамата беше, че провежданото до момента лечение, свързано както с бременността, така и с COVID-19, е адекватно”, обясни лекарят. По думите му по отношение на коронавируса в момента нещата протичат мълниеносно.

Началникът на АГ-отделение сподели, че бебето е родено в добро състояние. Това е станало малко преждевременно, защото майката е родоразрешена в 35-а седмица. За момченцето грижи полагат в Отделението по неонатология. Д-р Петев предполага, че и PSR-тестът му ще е отрицателен.

Той съобщи, че в момента в АГ-отделението на болницата в Добрич има и друга бременна, която е с ковид пневмония. Провежда се необходимото лечение и състоянието й се подобрява. Тя най-вероятно няма да се наложи да бъде родоразрешена в близко бъдеще, каза лекарят. По думите му състоянието й се следи и тя реагира добре на терапията.

„Искам да кажа на всички пациенти, които имат нужда от помощ, че не са прокажени. Това, че имат Ковид, не означава, че не могат да получат необходимото лечение”, посочи д-р Петев. Той сподели, че наличието на пациенти с коронавирус води до отлив на други болни. „Ние не можем да ги върнем. Никога не сме го правили и никога няма да го направим. Те ще получат необходимото лечение, защото го заслужават”, категоричен е той.

Снимката е илюстративна

c