Водещи новини - дясно Общество

Време разменно в Добрич – със сълзи в очите и смирение за душите

Пандемията отключи доста и неподозирани възможности за мнозина, но заключи не по-малко такива – за други. В Про Нюз Добрич най-напред бе хвърлена светлина върху недотам светлия казус с обърканите тела на двама от починалите в добричката болница, диагностицирани с коронавирусна зараза.

Днес – в последния ден на март, малко повече от година след официалното пандемично начало в страната, две семейства плакаха от радост – заради възможността да погребат действителните тела на родствениците си. Да, сълзите в мъжките очи бяха. Имаше ги и в сърцата им, но там място за чужди няма.

А на първия зададен въпрос: – Как се чувствате след като вече наистина погребахте дядо Исмаил? – отговорът бе: – А, ако обърканите бяха българи…?!! – И дотам. Останалото само те си го знаят.

Открити са разменените трупове, близките им ги погребват в Добрич и Балчик

“Двамата братя плачеха като деца – от радост. Заради това, че получават техния си човек. Заради това, че съм се сетил да накарам нашия ходжа да направи снимка на баща ми преди да го затворят в ковчег. Заради това, че съм се и сетил да погледна снимката. И аз не знак кой ме бутна да го направя (гледа към небето).”

Това пожела да сподели Метин Исмаил – минути след като багерът засипа със земя отворения гроб, а роднините се помолиха за душата на покойния Исмаил Хюсеин – единият от обърканите в моргата трупове.

Всички там ще се върнем – споделяха по-възрастните. Над 60 години сме на тоя бял свят, но не помним някой от старите да е разказвал за такъв случай до сега.

Колко ли мъка и радости има да изживее всеки, дошъл на тази земя, преди да го изпратят в последния му път към отвъдното. А те – вярващите мюсюлмани, споделиха, че силно вярват в Божието наказание и в живота след. За това и преди взаимно да си пожелаем “Живот и здраве” на изпроводяк, мъжете и момците не скриха, че са благодарни. Да, след всичко случило се и преживяно, те бяха вече смирени.

“Благодарим на властите – че ни разрешиха за последно да видим близките си. Благодарни сме и за това, че не живеем в заблуда. Станалото – станало. Вече можем да се приберем по домовете си спокойни, след като душата на дядо Исмаил вече е почетена според нашия ред. Нека няма омраза, нека всеки да помни, че сме най-напред хора – в тези времена на разделение и пандемии.”

ОДМВР: Изяснени са обстоятелствата за разменените трупове на починали от Ковид в Добрич

Е, времената все са разделни. Някои биват разделяни, други се разделят – нации, човеци, съдби. Но винаги с мисълта и надеждата за нещо по-хубаво и по-близко до истинното.

Заради Covid-19: Сгрешен труп беше погребан и изровен в Добрич, син издирва тялото на баща си

И ако след споделените мъка и гняв от всичко преживяно, мъжете стигнаха до политиката и парите, но пътьом – ей тъй, защото го правят постоянно в ежедневието, то вътрешният катарзис накара повечето от тях да се отправят към гробовете на близките си. За да ги погледнат – с гордост, да видят че са там, че не са забравени, и да им се усмихнат. Вероятно и благодарни за това, че инциденти като с дядо Исмаил се случват много рядко, a и точно на тях съдбата не е отредила да изравят вече оплакани “близки”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *