Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Време разменно в Добрич - със сълзи в очите и смирение за душите

Заради Covid-19: Семейство от Добрич преживя ужаса да погребе чужд човек, да го изрови и да не знае къде е трупът на техния близък

Пандемията отключи доста и неподозирани възможности за мнозина, но заключи не по-малко такива за други. Днес, в последния ден на март, малко повече от година след официалното пандемично начало в страната, две семейства плакаха от радост – заради възможността да погребат действителните тела на родствениците си. Да, сълзите бяха в мъжките очи. Имаше ги и в сърцата им, но там място за чужди няма.

Семейството на  Метин Исмаил от Добрич преживя невиждан ужас. 72-годишният му баща Исмаил Ахмед Хюсеин преди няколко дни постъпил в болницата.

„Баща ми от десет години е с един неработещ бъбрек и седем кисти. Казаха, че е починал през нощта на 28 март от ковид“, разказа синът. Наел траурна агенция за погребението. Тъй като близки на починали от коронавирус не се допускат до труповете, а те се предават в затворени ковчези, помолил ходжата да заснеме в моргата трупа на баща му. Когато на гробището свалили ковчега и започнали да заравят, се сетил да попита ходжата за снимката на баща му.

„Показа ми снимка, човекът на която абсолютно не е баща ми. Вече бяхме погребали трупа. Веднага се свързахме с болницата и с траурната агенция. Всички си прехвърляха топката. Никой не казва къде е баща ми. Отново изровихме трупа. Сложихме го в катафалката и го върнахме обратно в моргата на болницата“, разказа Метин. Твърди, че няма информация на кого е трупът. „Върху него беше останала залепена бележката на баща ми – един хвърчащ лист с данните на баща ми върху труп, който не е наш“, добави той. Когато снощи разговаряхме с него, той все още не знаеше къде е тялото на баща му. Дори не беше сигурен, че възрастният човек е мъртъв.

„Безследно изчезнал е моят труп. Днес цял ден се занимавам с чужд труп. Дори не съм сигурен, че в момента баща ми не е жив в интензивното отделение“, обясни той.

Работещи в траурни агенции обясниха, че досега не е имало подобно объркване. Но през последните дни е имало много случаи на починали от ковид.

Погребалната дейност в Гробищния парк на град Добрич към настоящия момент е изключително интензивна, съобщи директорът на общинското предприятие „Обреден дом“ Румена Маринова. Ежедневно в гробищният парк на град Добрич се извършват не по-малко от 7 погребения. В сравнение с минали години, когато месечно в гробищният парк на града са били погребвани около 100 лица, то от средата на 2020 г. техният брой бележи сериозен ръст и е между 150 и 180 лица месечно.

През последните два месеца всички часове за погребения в Добрич са били заети за по два, три, дори четири дни напред и се е налагало близките на покойниците да изчакват, обясни собственикът на траурна агенция „Харон“ Веселин Йорданов. 

На запитване за случая с разменените трупове от Областния координационен щаб съобщиха, че са известени всички институции, имащи отношение към случая. Докато не приключи проверката, не е редно да се правят коментари, съобщиха оттам.

В Областната дирекция на МВР сигнал е подаден МБАЛ Добрич. Случаят е докладван на Окръжната прокуратура, съобщи директорът на ОДМВР ст. комисар Никола Панчев. Имената на починалите са били близки и вероятно затова се е стигнало до объркването. Направена е проверка, обстоятелствата са изяснени. „Искаме да разрешим случая по най-бързия начин“, посочи Панчев.

Директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков каза само, че всички контролни институции са информирани и докато не се приключи проверката от тях не може да коментира.

По-късно стана ясно, че трупът на 72-годишният Исмаил Хюсеин е погребан в гробищния парк на Балчик. Издадено е разпореждане по наредбата за гробищните паркове за изравяне и пренасяне до Добрич на трупа. Уведомена е Регионалната здравна инспекция, изпратено е разпореждане на кмета на Община Балчик, със съответните указания за организация за изравянето при спазване на епидемиологичните мерки. Другият труп е в моргата, нещата са уредени и решени, съобщи окръжният прокурор Радослав Бухчев. По думите му това е разрешаване на административен казус, няма престъпление и няма да се образува досъдебно производство.  

„Другият човек е от Балчик. Току що бяхме заедно с децата му, които са били любезни и без да знаят са погребали моя баща. Момчетата са благодарни, че съм извадил цялата тази ситуация налице, сподели Метин Исмаил. “Двамата братя плачеха като деца от радост. Заради това, че получават техния си човек. Заради това, че съм се сетил да накарам нашия ходжа да направи снимка на баща ми преди да го затворят в ковчег. Заради това, че съм се и сетил да погледна снимката. И аз не зная кой ме бутна да го направя (гледа към небето).”

Така след два дни в неизвестност, той успя да погребе баща си в гробищния парк в Добрич, а роднините се помолиха за душата на покойния Исмаил Хюсеин – единият от обърканите в моргата трупове.

Всички там ще се върнем – споделяха по-възрастните. Над 60 години сме на тоя бял свят, но не помним някой от старите да е разказвал за такъв случай досега. А те, вярващите мюсюлмани, споделиха, че силно вярват в Божието наказание и в живота след. Затова и преди взаимно да си пожелаем “Живот и здраве” на изпроводяк, не скриха, че са благодарни. Да, след всичко случило се и преживяно, те бяха вече смирени.

“Благодарим на властите – че ни разрешиха за последно да видим близките си. Благодарни сме и за това, че не живеем в заблуда. Станалото – станало. Вече можем да се приберем по домовете си спокойни, след като душата на дядо Исмаил вече е почетена според нашия ред. Нека няма омраза, нека всеки да помни, че сме най-напред хора – в тези времена на разделение и пандемии.”

Станислава КРЪСТЕВА

c