Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Предлагат на работодателите анкета за влиянието на пандемията и нуждата им от кадри

До 16 април работодателите могат да попълнят анкета за нуждата им от кадри и как пандемичната обстановка влияе на търсенето или освобождаването на работници, съобщават от Агенцията по заетостта.

Агенцията стартира първото за 2021 година проучване на потребностите на работодателите в България от работна сила. Проучването се  реализира според Закона за насърчаване на заетостта, съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната, съобщават от Регионалната служба по заетостта.

Първото проучване за 2021 г. се извършва сред работодатели от формирана национално представителна извадка. Целта е да бъдат обхванати всички сектори на икономиката, различни по статут и големина предприятия с териториално разпределение във всички области в страната.

Работодателите от статистическата извадка имат възможност да попълнят онлайн анкетен формуляр, в който да посочат освен от какви специалисти със средно и висше образование ще имат нужда, какви са потребностите им от работници без специална квалификация и кадри, притежаващи специфична правоспособност, но и как се е отразило влиянието на епидемичната обстановка върху търсенето или освобождаването на работна сила.

Те ще могат да посочат и кои са най-необходимите умения, които трябва да притежава търсеният от тях персонал. Анкетният формуляр ще може да се попълва до 16 април 2021 г. (вкл.), след което резултатите ще се обобщят и анализират на областно и национално ниво, като информацията ще бъде публикувана на сайта на Агенцията по заетостта.

Участието е важно за определяне на политиката за професионално образование и насърчаване на заетостта в областта и страната, посочват от Агенцията.

c