Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В Добрич се спазва традицията да се пробиват ушите на момиченцата на Благовещение

Има много майки, които спазват традицията и пробиват ушите на момиченцата си на Благовещение. Това сподели за Про Нюз Добрич управителят на Козметично студио „Тони” в Добрич Тонка Иванова. За днес в студиото са записани четири деца, но отказано е на няколко души, тъй като другите свободни часове на Иванова са запазени.

По думите на козметичката ушите на момиченцата се пробиват на всякаква възраст – от 6 месеца до към 3-4 години. Вчера е поставила обеци на 8-годишно дете. Тя обясни, че процедурата е безболезнена, усеща се някакво леко боцкане, защото обецата се вкарва директно с пистолет. Той е специално разработен за тази цел. Няма никаква раничка, има съвсем леко зачервяване на ухото, което е нормално. Препоръчително е след това няколко дни да се маже с Гентамицин, за да зарасне по-бързо, а обичките трябва да се завъртат.

За пробиването на уши не се изискват някакви разрешения на здравни органи, води се козметична процедура, сподели управителят на студиото. Тя е преминала специално обучение когато си е закупила системата за пробиване на уши.

Козметичката разказа, че когато се пробиват ушите се слагат обеци, които предлага студиото. Те са изработени от специална медицинска стомана. Не потъмняват, не предизвикват алергии, няма никел в тях. Препоръчително е да стоят на ушите поне два месеца. След като зараснат напълно могат да се сменят.

Иванова сподели, че обиците, които предлагат, са нежни, със златен или сребърен обков, с различни камъчета – бели, червени, сини. Тя препоръчва ако след това бъдат сменени да се сложат златни обеци, защото на повечето хора ушите се възпаляват когато е друг метал.

Пробиването на уши в зависимост от обеците струва между 20 и 45 лева, сподели Иванова. По думите й въпросите, които най-често задават майките, са колко време се стои с тях, трябва ли нещо специално да се прави, могат ли децата да се къпят. Хубаво е един ден да не се мокри като всяко наранено място, посочи козметичката.

c