Бизнес Водещи новини - дясно Общество

НАП: Подкрепата с оборотен капитал продължава

В ход е втора фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси, съобщиха от Националната приходна агенция.

Всички кандидати, одобрени и получили подкрепа в първа фаза на програмата, ще получат съобщение от приходната агенция с покана за продължаване на подпомагането със средства за оборотен капитал, поради преустановяване на дейността си за периодите февруари или февруари и март 2021 г., като затворени през февруари останаха ресторантите, а до края март баровете и нощните заведения, както и дейности от някои други бизнеси. В срок от 7 работни дни, те ще трябва да представят допълнителна информация с цел определяне размера на подпомагането. Когато дружествата са кандидатствали за подкрепа с оборот за месец октомври 2020 г., те ще трябва да заявят съгласие за актуализиране на размера на получената помощ, съобразно изменението на закона, според който средствата се предоставят за всеки от месеците до отпадане на основанието за преустановяване на дейността.

От НАП поясняват, че във втората фаза от програмата не са обект на подпомагане дейностите, преустановени за периода 22.03.2021 г. – 31.03.2021 г. на основание заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването.

Предстои да бъде обявен механизмът за подкрепа и параметрите за кандидатстване по трета фаза от проекта, която касае предприятията, засегнати от противоепидемичните мерки, въведени от 22 март 2021 г. В тази трета фаза на програмата ще се кандидатства отделно, уточняват от НАП.

До момента НАП е изплатила над 75 милиона лева по механизма за подкрепа с оборотен капитал на над 6 000 фирми. Помощ е дадена за дейността на повече от 15 000 обекта, от които над 70% процента са ресторанти.

Повече информация – в рубриката „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП“ на сайта на Агенцията и ли на телефона на Информационния център на НАП на 0700 18 700.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *