Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Служители на Община Каварна свалиха с вишка бедстваща върху дърво котка

Служители на Община Каварна откликнаха на сигнал на гражданка и спасиха котка, бедстваща върху дърво. За Про Нюз Добрич Снежана Донева разказа, че сигнала получила от пенсионерки, които периодично се разхождат до морето. Те й обяснили, че котката от три дни стои на клон на дърво по пътя за морето и не може да слезе. Дървото е високо 15 метра и се намира на скат.

„Личеше си, че котето е домашно. То вече беше умиращо. Жените го забелязали преди три дни, но не се знае колко време преди това е стояло на дървото. Едва мечеше. Трябваше още същия ден да се свали по някакъв начин”, обясни жената.

Донева се обръща първо към кабелната телевизия в града, която разполага със стълба. Оказва се, че стълбата няма как са се сложи на дървото. Каварненката и нейна позната се опитват да се качат на дървото, но също не успяват. Жената се обръща към Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Огнеборците обаче й обясняват, че има заповед, която им забранява да ходят на сигнали за животни. Донева се обажда на тел. 112, от където й казват да се обърне към Общината. 

Докато отиде в Общината сигналът вече е получен. Проблемът с бедстващата котка е взет присърце от началника на Отдел „Екология” Елица Замфирова и управителя на Общинско предприятие „Чиракман” Николай Дърлянов. Служители на предприятието с вишка свалят котката от дървото.

„Много съм доволна, възхитена съм, че всичко се взе присърце. Че помогнаха на едно живо същество”, каза каварненката. Сподели, че животното вече си е при стопаните. Те го търсили в продължение на три дни, малкото им дете плакало за него.

Снежана Донева и още няколко нейни съграждани са част от неформална организация, която се грижи за бездомните животни в Каварна, храни ги, търси им стопани.

c