Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Известният треньор Драган Нешич - волейбол и живот в пандемия

Сръбският волейболен спец Драган Нешич си е у дома в Добрич от около три седмици. Потърсихме го, за да разберем какво се случва с треньорската му кариера, каква е причината да се раздели с румънския си клуб и има ли нови предизвикателства в живота му. 50-годишният Нешич е бивш наставник на женския национален отбор на България, който под негово ръководство печели бронзови медали на европейското първенство през 2007 година. Бил е треньор в Сърбия, Италия, Турция, Черна гора, Румъния. Със съпругата си - добричлийката Нели Маринова Нешич, бивша националка по волейбол, се запознават в края на 90-те, когато тя играе в „Цървена звезда“, а той е неин треньор.  Синът им Матия вече е на 10 години и е тръгнал по стъпките на известните си родители.

Драган Нешич бе за последно треньор на жените в румънския CSM Târgoviște – тим от елита на северната ни съседка, с който той работи в три различни сезона, от 2014 г. Преди по-малко от месец разбира, че е освободен от клуба.

„За мене беше шок, защото след една загуба ми съобщиха от клуба, че не искат да работят повече с мен. И това след 20 спечелени мача и първо място в Румъния и само след една-единствена загуба. Така приключих сезона. Да, беше шок, но и това се случва в професионалния спорт. Аз уважавам решението, което са взели. Не питам за причината, тя не може да е била спортна, когато печелите 20 мача и губите един. Клубът е 100% общински. Миналата година отборът беше на трето място, когато заради пандемията спряха първенството. Тимът е прекрасен, но аз не дискутирам решенията. Уредихме си финансовите взаимоотношения и си казахме довиждане. А иначе Търговище е много хубав град, голям е колкото Добрич и се развива по много добър начин. Стара столица на румънските крале е“, разказа Нешич пред Про Нюз Добрич.  

Завърнал се от Румъния в Добрич, Драган решава да направи нещо по-различно. С Николета Иванова - собственичка на най-новата спортна зала в града FIT Добрич, разработват идеята за тренировка, тип „Сутрешно събуждане“, или  body workout – тренировка за тялото. „Събуди тялото си и стартирай деня със зареждаща тренировка с Драган“ – четем в рекламата на занятието.

„Идеята е прекрасна и аз реших да взема участие в нея. Това е една ранна тренировка, от 08.00 часа и не е фитнес, а само стречинг. Правим упражнения – както се казваше едно време „физзарядка“. Целта е човек да се подготви за деня си“, обяснява Драган. Начинанието все още не е популярно, но във FIT Добрич се надяват то да намери своите почитатели.

Обстановката обаче, както всички знаем, сега е сложна. Спортните зали ту отварят, ту затварят заради Ковид. „Ние може да дискутираме върху това, може да сме“за“ и „против“, обаче ние трябва да спазваме правилата. Не можем да направим нищо друго. Светът спря. На мен и близките ми не ни се случи да имаме тежки проблеми с този вирус, но има хора, които починаха. Аз живея за спорта, но моето мнение е, че трябва да уважаваме мерките – ако се затваря, да се затваря, какво да правим. Не мога да давам акъл на хората, които знаят по-добре от мен. Затварянето не е хубаво, икономически със сигурност не се отива в положителна посока, но какво да се прави. Не само мерките за Ковид, но и дисциплината може да ни оправи за всичко, което се случва в живота ни. Това ми идва от спорта – там дисциплината е задължителна, затова мнението ми е такова. Трябва да се спазват правилата и да има възпитание по принцип, във всички аспекти на живота. Не може да шофираш и да не спреш на пешеходна пътека.  Когато седнем на маса всички си говорим как трябва да ги спазваме правилата, но после не става така“, разсъждава Нешич.

Как пандемията се отразява на живота му? „Изпитвам страхотна трудност, не мога да си отида до Белград, да видя майка ми, брат ми и семейството му, приятелите, и да се върна тук, при моето семейство. Сега ако искам да отида, ми трябва PCR, за връщане също. Приемам ограниченията, но лично ми е много трудно. Сега няма свобода на пътуванията, а моят живот е пътуване. Но всички изпитваме трудности.

Аз съм „за“ ваксините и ще се ваксинирам. Вярвам в медицината и в лекарите. Вярвам, че ваксините са единственият път, който може да ни оправи. Когато нещо ме боли, не гледам в гугъл, а отивам при лекар. Аз не се лекувам през гугъл. Когато бях малък ни слагаха ваксини, затова голяма час от нас са здрави и прави, макар че и тогава имаше нежелани ефекти от ваксинация. Не че правя проповед да се ваксинират хората, просто това е моето мнение. Ако стане задължение ваксината, за да можеш да пътуваш, абсолютно ще го направя“, заявява Драган.

Волейболният специалист бе член на УС на ВК Добруджа 07, но вече не е. Причината е, че през последните три години не се задържа изобщо в Добрич и не може да помага активно на клуба.  Не приема официално да е някъде, а да не може да съдейства. Запазил е обаче прекрасни отношения с ръководството, с треньора и момчетата. Сега го вълнуват плейофите в Суперлигата, след като в редовния сезон Добруджа 07 завърши на шесто място. Смята, че Добрич има добър отбор и сериозен треньор, който показва много добри резултати.

Що се отнася до собствената му треньорска кариера, Нешич заяви, че има предложения за новия сезон и те са от чужбина, но още е рано за подробности. Той все още се води треньор в Румъния и трябва да изчака да му приключи договорът. Там обаче няма да работи повече.

Нели Нешич е треньор на подрастващите в Добруджа 07. В школата има около 80 деца, а тренировките в залата на УСШ са всяка вечер. Драган помага на съпругата си и смята, че има  прекрасни млади волейболисти.

„Този клуб е част от нашия живот. В града има голям интерес към волейбола и това е заслуга на сериозните резултати на мъжкия отбор. Детската школа е много добре организирана, както и целият клуб. Тези деца с такова желание тренират и толкова се стараят – това  е прекрасно, те са бъдещето на нашия град. Децата трябва да спортуват, а не да бъдат вързани за компютрите и телефоните, това не е добре“, смята Драган.

10-годишният син на семейство Нешич Матия е роден в Италия, докато Драган е треньор там. Сега е четвъртокласник и тренира….волейбол. „От неговия клас много деца тренират. Той още е малък, но за нас е важно, че обича волейбола. Той е дете на професионални спортисти , а ние знаем през какво сме минали. Сякаш ми се иска да стане лекар, инженер или каквото му предложи животът, а нека волейболът да е хоби. Ако стане професионален волейболист, ще има нашата подкрепа, разбира се, но това не ни е основна цел. Целта е чрез спорта да се социализира, да има контакти, да се възпитава“, казва Нешич.

Нели и Матия Нешич

c