Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Кой ще продава вестници и списания в Добрич?

Ако човек пожелае в момента да си купи вестник в центъра на Добрич, ще му бъде много трудно, защото от дни голяма част от павилионите за вестници и списания са затворени. На будките има поставени бележки с текст: „Уважаеми граждани на град Добрич, със съжаление ви съобщаваме, че поради независещи от фирма „Чернат“ причини, същата е принудена, считано от 8 март, 2021 г. да прекрати 30-годишната си разпространителска дейност. Благодарим ви, че бяхте наши клиенти! Бъдете здрави!“

Про Нюз Добрич се свърза със собственика на фирмата – дългогодишен разпространител на вестници и списания в града, Васил Колев. Той поясни, че за 8 от неговите павилиони е изтекъл 5-годишният договор и той е трябвало да участва в търг на Общината за отдаване под наем на местата за преместваемите обекти. Договорите по принцип се сключват за 5 години. В търга е участвала и втора фирма, която наддала почти три пъти повече от началната тръжна цена от 53 лева и е спечелила. „Реших да не обжалвам, тъй като нямам забележки по провеждането на търга“, каза Колев.

Търгът се проведе на 26 февруари. Класираната на първо място фирма е „ДТ ПРЕСНЮС“ ЕООД, съобщиха от Общината след наше запитване. Справка в търговския регистър показва, че собственик на дружеството е Иванка Добринова Кондова, която е и управител на „ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА“ ООД.

След изтичане на законовите срокове, вчера е излязло потвърждението за класирането в търга. От вчера тече 14-дневен срок, в който спечелилата фирма трябва да сключи договор в общината. „Ако те се откажат, имам право аз да сключа договор“, каза Колев. В противен случай в едномесечен срок той трябва да махне павилионите си.

Васил Колев има още два павилиона в града, за които договорите още не са изтекли. Той обаче прекратява и тяхната дейност. Общо 15 души, повечето пенсионери, са работили за него – някои още от 90-те години. Разочарован е, че се ликвидира 30-годишният му бизнес – фирмата му е създадена през февруари 1991 година.

Васил Колев се занимава и с издателска дейност. Издава и е автор и съставител на книги с историческа тематика. Дарител е на Регионална библиотека „Дора Габе“. Родом е от Ловешко, идва в Добрич през 1969 година и 20 години е бил учител. После се мести в София.  

c