Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

МБАЛ Каварна получи дарение от Австрия на стойност над 250 хиляди евро

Щедро дарение от Австрия е получено днес в МБАЛ Каварна. То бе предоставено от Юрий Чарийски - известен фотограф, който живее във Виена, но е силно свързан с Каварна и Северното Черноморие. За Про Нюз Добрич Чарийски обясни, че дарението е комплектовано благодарение на личните му контакти, от австрийски лекари – негови приятели.

Апаратурата е втора употреба, но е в отлично състояние и е много качествена, посочи д-р Християн Зафиров. Най-скъпите уреди в пратката са два ехографа. Нови, такива апарати струват над 60 000 евро. Дарението включва още велоергометри, водно легло за рехабилитация, холтер монитори, автоматични шини за раздвижване и др. Доставен е и лазерен апарат за очни операции, но той ще бъде предоставен на университетската клиника в Плевен.

По думите на Чарийски, общата стойност на дарението е между 250 и 300 хиляди евро. Апаратурата ще се използва в отделенията по кардиология и физиотерапия, както и в Медицинския център в Каварна.

Това е второто дарение, което Юрий Чарийски организира за болницата в Каварна. През януари 2020 година той участва в проекта, осъществен със съдействието на българския посланик в Швейцария Ради Найденов. Тогава с посредничеството на Малтийския орден бе получено дарение от над 70 болнични легла втора употреба от кантоналните болници на западноевропейската държава.

c