Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

БПЦ: Свещенослужители не могат да участват в избори!

След проведено съвещание, Светият синод на Българската православна църква прие и оповести свое послание относно предстоящите парламентарни избори.

Членовете на Светия синод са разгледали въпроса за участието на духовни лица в политически мероприятия на политическите партии, във връзка с предстоящите избори. От Светия синод изрично напомнят, че "съгласно 6-то и 81-во Апостолски правила, 10-то правило на Седмия Вселенски събор и чл. 139, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП, свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители".

в заседанието си на 16.02.2021 г., прот. № 1 – пълен състав, Светият Синод разгледа въпроса за участието на духовни лица в политически мероприятия на партиите във връзка с предстоящите избори и реши:

  • Свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители
  • Молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, според изискванията на Православната църква, да се извършват само и единствено в православни храмове
  • Приветствието на свещенослужителите да бъде с духовно съдържание

Окръжно послание на Св. Синод (пълно съдържание)

източник: Българска патриаршия

c