Бизнес Водещи новини - дясно Общество

Най-евтините сирене и брашно у нас са в Добрич, но с друго търговците удрят здраво по джоба

Храните у нас са най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.

Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете. Всяка стотинка отгоре заради по-скъпите разходи за транспорт и доставка през последните месеци удрят по джоба. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той.

Богомил Николов от „Активни потребители“ казва, че разликата между цените на дребно и на едро зависи най-вече от локалната конкуренция. Затова в някои по-малки градове цените на дребно са по-високи, а пазаруването в София и в големите градове е най-евтино – там надценките са най-малки и цените са по-изгодни.

графика – ДКСБТ

От 10 наблюдавани продукта на едро за седмица, най-голяма е разликата в цената при кравето сирене. Най-евтино е в Добрич, а най-скъпо – в София. Най-малка разлика в различните региони има в цената на яйцата. Брашното е най-евтино във Враца и Добрич, но в тия два града се наблюдават скъпи варива.

графика – ДКСБТ

Източник: NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *