Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пилотът Янул Димитров от Добрич стана „Студент на годината“ и открива астероиди

Пилотът, випускник от ВВВУ „Георги Бенковски“ Янул Димитров от Добрич, беше отличен с националния приз „Студент на годината“.

Отличието е учредено в началото на 2006 година по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Конкурсът има мисията да популяризира постиженията на българските студенти пред българската общественост, удостоявайки студенти от всички области на висшето образование.

Националният приз "Студент на годината" се проведе под патронажа на Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Официалната церемония се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя на 1 март.

Жури в състав от водещи експерти от всички области на образованието определиха призьорите в 14 категории, които имат доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

Общо 186 бяха номинациите за постижения на студенти, чуждестранен студент в България, студент-доброволец и докторант на годината. Янул Димитров е отличен в направление „Сигурност и отбрана“. Той е курсант, старши сержант от специализация „Летец-пилот“. На 22 години е и се обучава във ВВВУ

Янул Димитров е отличен в направление „Сигурност и отбрана“. Той е курсант, старши сержант от специализация „Летец-пилот“. На 22 години е и се обучава във ВВВУ “Георги Бенковски“, специализация „Летец –пилот“, четвърти курс. Има интерес към авиация, космонавтика, физика и математика. Поставил съм си за цел да стана най - добрият летец - изтребител в България.

„Последната година във Военновъздушното училище беше много активна. През март месец бях един от четиримата български курсанти, избрани да участват в програмата 2020 John McCain Study of the U.S. Institute for Student Leaders on the Rule of Law and Public Service. Обучението трябваше да се проведе през лятото в Рино, Невада, но заради противоепидемичните мерки беше преместено за юни 2021г.“, споделя Янул.

От септември той е член на студентското космическо общество на ВВВУ „Георги Бенковски“ с научен ръководител доц. д-р Веселка Радева. Заедно с екипа от ВВМУ „Никола Вапцаров“ участва в научноизследователската програма на НАСА International Astronomical Search Collaboration. Засега с колегите си е открил 4 астероида, за които се очакват съответните сертификати.

През ноември участва в Международната студентска конференция CERC 2020, организирана от Военно-техническа академия „Фердинанд I“, Букурещ. Заглавието на доклада му е “Artificial Intelligence and the Future of Dogfight”. В него е описал подробно на английски език какви приложения би имал изкуственият интелект във военната авиационна техника и дали той би могъл да замести напълно управляемите от човек самолети.

През юли миналата година успява да покрие ниво 3 по английски език на изпит STANAG 6001. През декември тази година ще положи същия изпит по немски език за ниво 2.

Активно се занимава с авиомоделизъм. Проекта, по който работя в момента, е радиоуправляем депронов модел на самолет F/A-18 Hornet с дължина 1.4 метра.

Свободното си време прекарва в свирене на електрическа китара в група, рисуване, сноуборд и мотоциклетизъм.

c