Водещи новини Общество Шабла

Българската мечта на един американец и неговата съпруга се сбъдна в Шабла

За свещи дойдох да си говорим със Силвия Уолтърс в дома й в Шабла. За био свещи от соево -кокосов восък, защото тя ги прави приказно красиви и са едни малки, ароматни чудеса в съд. Довела е изработката им до съвършенство с много четене, гледане и опити, защото компромиси с качеството им не допуска. Такава е и тя, такъв е й домът й – безупречен, красив, уютен и наситен с много любов и спокойствие, като самата Силвия.

И от разговор за био свещи, макрамета и декупаж се превърна в разговор за живота, за сбъднатите мечти, за любовта и творчеството, като резултат от всичко това.

И тя, и съпругът й Робърт творят. Тя – свещи, макрамета и декупаж, когато не е заета да дава уроци по английски език на желаещите в Шабла. Той – маси, дъски, купи и специални рафтове за продуктите на съпругата си, когато не е зает с пътуванията си. Тя е Силвия от Търговище, завършила английска филология, обича да преподава, работила в чужбина. Той се казва Робърт и е от Флорида.  Бивш военен, участвал в мисии. Понастоящем работи за американското правителство, като митнически агент. Силвия и Робърт се запознали чрез интернет. И както става в приказките –  срещнали се /защото съдбата си знае работата и той бил наблизо/, харесали се, влюбили се, оженили се /на брега на морето в Кранево/, купили си къща в Шабла, която Силвия е превърнала в приказен дом, където като една малка фея прави, своите вълшебства. Така й обещал съпругът й, когато се запознали – един ден тя да може да прави това, което харесва, да има малка работилничка, в която да се занимава с това, което обича – да преподава и да твори с ръце и душа.

 • Защо соево-кокосов восък, а не парафинови свещи?
 • Да гори парафинова свещ у дома е все едно да имаш запален автомобил в стаята. – казва Силвия. –  Парафинът е остатъчен продукт от производството на петрол и е токсичен, затова аз използвам само растителен восък в моите свещи. В тях влагам единствено и само висококачествени съставки. За тяхното производство всичко е важно – и фитилът, и боята и аромата. Всеки нов вид свещ тествам първо у дома, докато не стане съвършен. Едва тогава го предлагам за продажба. Вкъщи постоянно горят свещи. Температурата на въздуха, също е много важна при изработката им и поддържам определена температура.

Освен, свещите от восък,  Силвия прави твърд лосиона за тяло и масажни свещи, като в тях влага масла, подходящи за различни типове кожа, прави ароматизатори за дрехи, занимава се с декупаж, реставрация на мебели, изработва кутии за бижута, а от скоро има и нова страст – макрамета. Винаги измисля нещо ново, което да прави, защото не обича да остава без работа.

 • Къде продавате, това което изработвате с Робърт и имате ли клиенти?
 • Продаваме най-вече чрез страничките си в интернет, чрез Фейсбук и Инстаграм и от уста на уста, което е най-добрата реклама. Не се оплакваме от липса на работа. По празниците едва смогвам. Имам и редовни клиенти, които целогодишно търсят продуктите ми.
 • От къде  поръчваш материалите за различните производства?
 • Най-често от България, но по време на коледните празниците, когато имах много поръчки, а доставките се бавиха, заради пандемията, си поръчах от САЩ. Тези отвъд океана отдавана дойдоха, а тези от България още ги чакам. Робърт също ми купува и носи при пътуванията си.
 • Виждам върху свещите малки, красиви и съвършени детайли, тях как ги правиш и от какво?
 • Всичко е от восък. Имам миксер, с който правя „сметаната“ и после я шприцовам върху свещите. Всички декорации са восъчни,  правя ги с малки калъпчета, защото всяка друга украса – сушено цвете, зрънца кафе или друго, е предпоставка за пожар и така продуктите ми няма да са безопасни.

И свещи по поръчка изработва Силвия, за специални поводи. Предлага дизайн, съд, цвят, аромат и клиентите си избират. Има за всеки вкус и бюджет. Всеки предмет изработен от нея е изпипан до съвършенство. Декорацията върху свещите е неразличима от истинските предмети, украсите върху кутиите за бижута са перфектни, а макрамета, които изработва са достойни за всеки дом. За всеки дом са достойни и дъските и масите, които изработва Робърт. Всичко е направено с любов и перфекционизъм.

 • Явно и двамата сте творчески натури. Дървото ли е неговият материал?
 • Да, той обича работата с дърво. Сам си измисля дизайна, на това което прави. Има си малка работилница, и когато не пътува, си почива работейки в нея. Прави маси, дъски за рязане, купи от дърво, свещници. Комбинира дървото с епоксидна смола и се получават много красиви продукти. Той ги прави, моя е задачата да ги рекламирам и продавам. Имаме малка семейна фирма. Дори си имаме и наше лого, което беше основен елемент на сватбата ни и затова го избрахме за знак на изделията.
 • Ти си от Търговище, съпругът ти е от Флорида. Как избрахте да живеете в Шабла?
 • Живеехме в чужбина, но се върнахме, за да се оженим тук и решихме да си купим дом в България, някъде около Варна. Обърнахме се към агенция за недвижими имоти, която ни показа първо тази къща. Харесахме я много и почти без колебания я купихме. Съпругът ми пътува много, неговите служебни ангажименти са на целия Балкански полуостров и е важно да имаме място, където да се чувстваме спокойни и у дома.
 • А Робърт как се справя в България? Научи ли вече български?
 • Не още. Живеем в България от 2 години, но му е трудно защото аз, като истински учител, искам от него да се справя добре и да говори правилно. Знае няколко думи, но основно си говорим на английски.
 • Кое го изненадва най-много в България и българите?
 • Това че всичко знаем, всичко можем и не приемаме съвети. Изненадва се, че все си поправяме нещата сами или ги приспособяваме, казва му  „българско инженерство“  – от нищо правим нещо, но все повече свиква с България и българското. Дори вече два пъти вари ракия. Купи си бидон и заяви, че вече е истински българин. Ходихме на казан, за да сварим ракия от смокините в двора. Така се радваме на времето, което имаме и правим всичко заедно, когато е у дома. Не съм предполага, че ще прекарвам толкова време с някой и няма да ми омръзне.

Градината и домът на семейство Уолтърс в Шабла са, като оазис. Оазис, в който още с влизането разбираш, че е място със собствена атмосфера и климат. Създал го е Робърт за Силвия, а тя го превърнала в дом, за което той й е много благодарен. Като човек пътувал и живял на различни места по света, цени изключително много домашния уют и семейството си и иска сигурност и спокойствие за себе си и близките.

 • Мечтала ли си някога да срещнеш човек, като Робърт, който да те обича, подкрепя и мотивира във всичко, с което се занимаваш?
 • Мечтала съм, но не съм вярвала, че ще ми се случи…

Ако не сте виждали как изглежда щастието – трябва да видите Силвия и ще се убедите, че то има красиво лице, широка усмивка и очи пълни с любов. Така изглеждат хората намерили себе си и човекът до себе си. Затова всичко, което изработват двамата е толкова красиво, защото е създадено от души, които се обичат и във всичко влагат част от себе и любовта си един към друг.

А когато следващия път се чудите какъв подарък да изберете за близките си, разгледайте страничките на Силвия и Робърт и там ще откриете перфектният подарък. Всеки от тях направен с ръце и душа от семейство Уолтърс, а тези неща са най-ценни, защото така подаряваш не само предмет, а и положителна енергия с послание за обич.

Диана СТЕФАНОВА

Follow Me:

Related Posts

 1. Ана Водкаджиева says:

  Благодаря на това прекрасно семейство,Че ги познавам!!!!❤❤❤

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *