Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Мащабна тридневна акция с целия арсенал на КАТ

Включват всички камери на "Пътна полиция", а перацията ще се проведе на територията на цялата страна.

“Пътна полиция” започва нова специализирана акция в навечерието на деня на жените - 8 март. Акцията стартира от днес и ще се проведе на територията на цялата страна - до неделя. Контролните органи ще следят за превишена скорост, отнемане на предимството на пешеходците и дали те пресичат на указаните места. Това обяви на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от Главна дирекция "Национална полиция".

Той съобщи, че на терен ще са всички технически средства за контрол на скоростта, с които разполагат от КАТ. Предвидени са и допълнителни екипи в малките населени места.  

  • Действията на екипите са с няколко основни акцента:
  • контрол по спазването на скоростните режими по пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа
  • установяване на нарушения, извършвани от пешеходци – неправилно пресичане, движение по или навлизане на пътното платно, неспазване на светлинните сигнали
  • нарушения от водачи, свързани с неосигуряване на предимство на пешеходци

С оглед постигане на превантивен ефект от контролната дейност видимо полицейско присъствие е осигурено в населените места, в участъците с интензивен трафик и интензивно пешеходно движение, особено в пиковите часове на денонощието.

При предходната операция са засечени отново водачи, седнали зад волана под въздействието на алкохол или наркотици. Проверени са над 37 000 души, установени са над 11 000 нарушения. Хванатите пияни зад волана са 166, а дрогираните - 64.

През месец февруари 2021 г. в пътнотранспортни произшествия са загинали 23-ма души, което е с двама повече спрямо същия период на предходната година. Възникналите тежки пътнотранспортни произшествия са 310, като сред основните причини е движение с несъобразена скорост с различни условия. Висок е броят на  тежките ПТП с участие на пешеходци - 102.

източници: МВР / NOVA NEWS

c