Водещи новини - дясно Общество

Поставиха иконостаса в храма „Св. Архангел Михаил” в село Ведрина

В деня на Националния ни празник – 3 март, са монтирани иконостасът и обзавеждането в храм „Свети Архангел Михаил”, която се изгражда в добричкото село Ведрина, съобщи за Про Нюз Добрич кметът Красимира Атанасова. Поставени са иконите на Исус Христос, Свети Архангел Михаил и Дева Мария.

Иконостасът и обзавеждането са от дърво и са изработени от Веселин Иванов от Пловдив. Това е станало с одобрението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Храмът е дългоочакван от жителите на село Ведрина. Разрешението за строежа му е издадено през 2007 година. През 2014 година е сключен договор с фирма „Ивстрой-87” ЕООД с управител Йордан Георгиев. Дружеството изгражда сградата за два месеца, направени са изолацията и външното измазване. След прекъсване миналата година през февруари е сключен договор с „Костофф” ЕООД с управител Димитър Костов. Фирмата измазва църквата от вътре, поставя теракот, монтира осветлението, боядисва я. Довършителните дейности продължават.

Красимира Атанасова изказва сърдечна благодарност за благословията и подкрепата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Благодарна е и на отец Петър Русинов от Добрич, който първи й подава ръка и я насочва как да бъде поставено началото на градежа на храма. Съдействие получава и от ВиК в Добрич. Кметът посочи, че църквата се гради основно с дарения на хората и средства от 30-те процента, придобити от продажба и отдаване под наем на общински имоти, предоставени за управление на населеното място от Община Добричка.

Предстои с Владиката да бъде решено кога точно храмът ще бъде официално открит и осветен.

В село Ведрина е имало църква, която се е казвала също Свети Архангел Михаил. Последното кръщене в нея е извършено през 1959 година. След това се е разрушила до основи. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *