Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Добрич се поклони пред героите на Освобождението (+снимки)

Трети март ни задължава да научим синовете и дъщерите си, че свободата е отвоюване, стремеж, че свободата е стълба към единството на българския народ.

Да помним и да разказваме е наш дълг, защото историята не дава прошка за забравата и нейният съд е най-безпощаден!

Това каза кметът на Добрич Йордан Йорданов в тържественото си слово по случай Националния празник на България Трети март. На паметника „Хан Аспарух“ се състояха поклонение и военен ритуал за издигане на националното знаме, знамето на Обединена Европа и знамето на град Добрич. Военни почести бяха отдадени от Представителна част на Военноморските сили.

В словото си кметът цитира думите на френския писател и философ Алберт Камю, според когото „Единственият начин да пребориш един несвободен свят, е да станеш толкова свободен, че самото ти съществуване да се превърне в бунт“. „Днес, когато за сетен път отдаваме почит към всички храбри мъже, чиито кости са положени в нашата земя, в името на нашата свобода, трябва да осъзнаем, че те са направили точно това, целият свят да разбере, че съществуват“, каза Йорданов. И добави, че „съдбоносният избор, който Левски, Ботев, Бенковски и всички знайни и незнайни мъже и жени са направили, днес ни задължава да приемаме свободата си не като даденост или като текст от Конституцията, а да я ценим и помним, че не ни е дадена даром. Нашата свобода е изстрадана и всяко кътче от страната ни носи спомени за героизма, храбростта и себеотрицанието – както на тези 30 хиляди български четници, така и на поколения българските възрожденци и опълченци“.

„Да помним и да разказваме на децата си за героичния път, извървян от българския народ, защото народ без памет е народ без бъдеще“, призова още Йордан Йорданов.

С тържествен ритуал в мемориалния комплекс бяха издигнати националният трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич.

Венци и цветя на признателност пред паметника на хан Аспарух бяха положени от общината, народни представители, от генералния консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, областната управа, Военноморските сили на република България, почетни граждани на Добрич.

c