Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Частица от българския дух подари на Добрич Почетният караул на паметта

В празничния ден ученици от СУ "Димитър Талев" разказаха за малко известни събития от Руско-турската освободителна война, за добруджанските поборници, за японския офицер Сейго Ямадзава, който се е бил в редиците на опълчението при Плевен. 

Учениците от 7 до 12 клас на училището в Добрич бяха днес Почетен караул на паметта и разказваха на добричлии  за събития от Освободителната руско-турска война преди 143 години, любопитни факти с акцент добруджанското опълчение и хората, дали живота си за свободата на родния край.

Караулът бе на централния градски площад "Свобода", където младежите насърчиха гражданите да прочетат патриотични стихове и да споделят защо се чувстват горди българи. Изпълненията на децата предизвикаха сълзи в очите на добричлии, а многобройните аплодисменти бяха заслужена награда за таланта им.

Учениците интервюираха граждани, които споделяха " Какво е за тях трети март" и четяха на глас, с ентусиазъм предварително подготвени от учениците стихове за България, споделяха трогателни послания, на флипчарт описваха причините, поради които се гордеят, че са българи. Членове на ученическия съвет разказваха любопитни факти за Добруджа и Освобождението, за Самарското знаме, интересни факти за самурая Сейго Ямадзава. Седмокласници се включиха в празничния концерт на площада с поетичната композиция "За да я има България", а други рисуваха портрети на велики българи!

c