Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Чудни цветя от креп хартия майстори Нели от Добрич

Наближава най-хубавият женски ден – 8 март. Всеки е в търсене на най-оригиналния подарък за любимата жена. За това може да ви помогне Нели Дойчева от Добрич, която изработва чудни изкуствени цветя. Така те ще радват жената до вас дълго време и ще й напомнят за жеста ви за празника й.

За Про Нюз Добрич Нели сподели, че цветята изработва основно от италианска креп хартия. Използва главно 140-грамова хартия, тъй като тя й пасва най-добре. Цветята могат да са аранжирани в кошници или кашпи, да са направени в букет с бонбони.

Добричлийката се занимава с тази дейност около пет години. По-сериозно изработва цветя от около година, тъй като след затварянето на детските градини заради пандемията е трябвало да си гледа детето, остава без работа и така разполага с повече свободно време. Жената обясни, че до тогава повечето неща е правела за приятелки и близки.

Нели изработва много често цветя като се съобразява с изискванията на клиентите и поводът, за който те ще бъдат поднесени. По думите сега покрай 8 март най-много се поръчват пролетните цветя, най-вече минзухари, по-рядко и нарциси. През останалото време розата си остава любимото цвете на всички, сподели добричлийката.

Тя разказа, че направата на цвете за нея е вид успокоение. Всяко едно тя изработва с голямо желание и няма предпочитания към определен вид. Заради наближаващата пролет в момента са й най-любими минзухарите. С голям интерес прави слънчогледи, тъй като, по думите й, излъчват настроение и вкарват светлина в ежедневието.

Нели сподели, че изработването на цветя е доста трудоемко. Всяко едно листенце трябва да се изреже, да се подгъне. Дава за пример, че може да направи 50 минзухара на ден. За една кошница със седем слънчогледа обаче, всеки от които е с около 100 листенца, са нужни около 10 часа. Най-трудоемко като изработка за нея е люлякът. „За един стрък отиват около три дни работа. Всяко листенце е около сантиметър, трябва да се изреже правилната форма, да се сгъне. Знаем, че люлякът има много цветчета, всяко от тях е съставено от 2,3 или 4 листенца. За един стрък се правят над 350 листчета”, обясни жената. По думите й за нея люлякът си е предизвикателство.

Нели държи цветята, които прави, да са максимално близки до оригиналите. Като цяло се ръководи от снимки на истинските цветя. Изработването на роза, например й е отнело шест месеца – гледане на клипчета, на снимки, много проби и доста изхабена хартия. Беше ми нужно много време докато си намеря мой начин и на мен да ми харесва, обясни съгражданката ни.

Жената започва да се занимава с изработването на цветя случайно. Попада в интернет на нарциси от хартия. Решава да пробва, купува от книжарницата креп хартия. Тя се оказва много неподходяща – с малък грамаж е и не се разтяга. В последствие започва да чете, да гледа клипчета, да пробва. По думите й в Ютуб има достатъчно клипчета на цветя ако някой реши да ги направи. Тя взаимства от различни места по малко докато изработи неин модел, който да й харесва.

Съгражданите ни поръчват цветя от хартия по различни поводи – за сватба, за кръщене, за юбилей, за рожден ден, сподели Нели. „Смея да твърдя, че добричлии все по-често предпочитат цветя от хартия тъй като живите издържат при правилно съхранение максимум седмица. Докато букетът от хартия, ако не се изложи на слънце и не се полее с нещо, може да издържи с години”, сподели Нели.

Наблюдения й са, че по повод Свети Валентин мъжете по-скоро предпочитат да подарят живи цветя. Но за 8 март има по-голям интерес към тези от хартия. Много са поръчките от детски градини и ясли, в които майките предпочитат да остане нещо по-дълго за спомен на учителките. Красивите цветя на Нели Дойчева може да разгледате в страницата й във Фейсбук „Хартиена дъга” - https://www.facebook.com/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%94%D1%8A%D0%B3%D0%B0-143448639393528

c