Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Проф. Кантарджиев: Една доза е достатъчна за вече преборилите COVID-19

Въвеждането на здравен паспорт за ваксинираните срещу новия коронавирус не следва да ограничава правата за пътуване на неимунизираните с препарат на някоя от одобрените в ЕС фармацевтични компании.

Решението за „зелените коридори“ беше добро и на много места те все още работят, а днес пристигат 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca , които веднага ще бъдат разпределени в страната.

Това обяви в „Тази събота“ по Би Ти Ви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той добави, че в понеделник очакваме още 12 хил. дози от препарата на Pfizer.

През седмицата стана ясно, че страната ни ще получи заявените ваксини от AstraZeneca не само със забавяне, но и в значително по-малки количества. От днес "зелените коридори" и в област Добрич са временно спрени. Все още няма яснота кога отново ще заработят.

Недостатъчен брой анти-ковид ваксини

„Проблемът е в целия свят, не само в България. Наши сънародници в чужбина постоянно ми пишат дали да идват, за да се ваксинират у нас. Защото навсякъде има затруднения. Сключиха се договори за огромни средства и сега ние очаквахме едно ритмично снабдяване. За съжаление, са такъв вид лекарства, че имат технологични проблеми и има забавяне“, коментира проф. Кантарджиев.

Според него няма опасност за хората, които вече са си поставили първа доза – да останат без втора игла. И все пак, ако това се случи не трябва да се притесняват, защото основният имунитет се постига с първия прием на препарата, а с втория – се повишава с още 10-15%. Той уточни, че по принцип втората доза се поставя при епидемии, за да се достигне по-голямо покритие в населението.

На въпрос - могат ли хората да изберат поставяне на втора доза, от производител, различен от този при първата игла, коментарът на проф. Кантарджиев бе, че в характеристиките на препаратите не се упоменава тази възможност, но от медицинска гледна точка е възможно и в момента се правят подобни проучвания.

Според него е логично твърдението преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза. „Най-добрият имунитет се получава след преболедуване, обаче прекаралите го тежко се притесняват и искат да се ваксинират. Тези хора трябва да изчакат три месеца, за да се възстанови имунитетът – не че ще навреди, но няма да има същия ефект. За преболедували - една доза е достатъчна!“

Проф. Кантарджиев заяви, че до 10 дни се очаква решението на европейските регулатори и за ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която вече е разрешена за употреба в САЩ.

кадър/ bTV

За поетапното отпадане на противоепидемичноте мерки

От 1 март (понеделник) ще заработят отново ресторантите и кафенетата, а от 1 април и нощните заведения - на фона на растящ брой новозаразени с COVID-19 в страната. Проф. Кантарджиев призна, че към този момент не се предвижда отмяна на обявения вече график, тъй като според анализите на експертите случаите нарастват плавно и пандемията е под контрол.

„Ако се спазва отстояние, не се събират големи компании и се спазват часовете – не мисля, че ще има проблем. Хората трябва да преценяват с кого се срещат.“

Според директора на НЗЦПБ, трябва да се спазват правата на всеки един човек и не бива неваксинираните да се ограничават да пътуват или излизат. Това обаче не изключва въвеждането на здравен паспорт, в който да се вписва информация за здравния статус на лицето.

c