Водещи новини - дясно Здраве Общество

Област Добрич е отново в червената зона по заболяемост

За спазване на противоепидемичните мерки апелира Областният координационен щаб

От днес – 27.02.21 г., област Добрич отново е в т.нар. “червена зона” по заболяемост от коронавирус, съобщи директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване д-р Светла Ангелова.

Според данните в Единния информационен портал днес броят на положителните случаи за COVID-19 са 34.

“За съжаление за последните две седмици имаме нарастване на положителните случаи за коронавирус. За периода от 13.02.-27.02.21 г. регистрираните положителни случаи в областта са 218. Само тази седмица – 22-27.02.2021 г. броят на регистрираните положителни случаи е 152. Днес заболяемостта вече е 121,1 на 100 000 жители на 14-дневна база”- каза д-р Ангелова.

Във връзка с повишаване на заболяемостта областният управител Красимир Кирилов отправя апел към всички жители на област Добрич за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Нека бъдем отговорни и пазим както своето, така и здравето на нашите близки, колеги и на всички хора, казва Кр. Кирилов.

Секретарят на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова припомня, че със заповед № РД-01-132/26.02.2021 г. на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 01.03.2021 г. отварят заведенията за хранене.

“Вярвам, че бизнесът ще бъде отговорен и ще спазва всички разписани противоепидемични мерки. По-скоро моят апел е към гражданите – нека не бързат да посещават ресторанти и заведения за хранене” – казва д-р Ангелова.

От ОКЩ и РЗИ напомнят:

  • в заведенията трябва да има дезинфектанти
  • отстоянието между масите трябва да 1,5 м
  • заетостта на маса е до шест души
НЦЗПБ
такива бяха данните за страната преди началото на последната седмица на февруари / карта НЦЗПБ

Follow Me:

Related Posts