Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Представят самостоятелна изложба на Александър Петров в две зали на Галерията в Добрич

На 25 февруари, в две от залите на Градската художествена галерия в Добрич ще бъде открита самостоятелна изложба на Александър Петров (Лавандулата).

 В изложбата са включени 58 произведения – живопис, рисунки, литографии и ескизи от всички основни цикли в творчеството на Александър Петров – „Лавандула”, „Розобер”, „Море”, „Средна Азия”, „Париж”, „Младост”. Художествената колекция на автора е собственост на семейството му, а част част от творбите, които ще бъдат представени пред добричката общественост са притежание на Художествена галерия – Добрич.

Куратор на експозицията е Сузана Каранфилова.

Александър Петров (1916-1983) е сред авторите, които изграждат облика на българското изкуство през втората половина на ХХ век. Неговата живопис съчетава синтезираната пластичност на образа с идеята за националното като дух и тематика, характерни за изкуството ни от 1960-те, когато един от пътищата за реализиране и утвърждаване на индивидуален стил е обръщане към традицията и историята.

 Веднага след завършване на Художествената академия, специалност „Живопис“ при проф. Борис Митов, Александър Петров започва да се изявява в салоните на Дружеството на новите художници, първоначално като гост, а от 1943г. и като негов редовен член. Събитията през септември 1944 г. променят плановете му и той заминава за фронта като военен художник-доброволец, където създава голям брой рисунки за фронтовите и централните вестници. Целият архив от военни рисунки е дарен на Военноисторическия музей от наследниците на художника. В експозицията са представени няколко ескиза – единствените останали в семейната сбирка. През 1948 г. картината му „Десант през Драва“ е включена в българската експозиция на Венецианското биенале.        

  В края на 1950-те и 1960-те художникът посещава карловското село Богдан и подбалканските полета. Вдъхновен от красотата и багрите на Розовата долина, той създава големите си цикли „Розобер“ и „Плевене на лавандула”. Изследва фолклора и народните носии, от които извлича багрите и духа, с които греят неговите платна.          Преминава през процес на осмисляне и трансформация на пластичния език към все по-синтезирана форма. Колоритът в платната му става все по-звучен и наситен. Цветът, положен на едри полета от локални тонове с взаимно подчертаващи се стойности, играе доминираща роля в неговите платна. Основни теми в творчество му са трудът, любовта, майчинството, морето. Темата за бране на лавандула се превръща в негова емблема и колегите му го наричат Александър Петров – Лавандулата.

  През 1960 г. художникът е изпратен на творческа командировка в Самарканд, Бухара и Хива, където създава цикъла „Средна Азия“. Екзотичните пейзажи и специфичното слънце на Азия променят колорита на неговата живопис. Тя става още по-светла, жизнена и топла. Многобройните рисунки с пастел и туш отразяват непосредствените впечатления от този различен свят.

  От многократните си пътувания до Париж художникът донася множество рисунки, скици и акварели. Вдъхновен от архитектурата и историята на града, от динамичния живот, създава лирични пейзажи от Сена, парижки кафенета и студентските стачки през 1968 г.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градските галерии във Варна, Бургас, Пловдив, Казанлък, Ямбол, Стара Загора, Шумен, Сливен, Плевен, Кърджали, Хасково, Перник, Пазарджик, Русе и Габрово, а също и на много държавни и частни сбирки в чужбина.

Откриването на изложбата в Добрич ще бъде на 25.02.2021г. с вернисаж от 16.00ч. до 18.00ч. Ценителите на изящното изкуство ще могат да я посетят в Художествена галерия – Добрич до 30 март.

c