Водещи новини Общество

Световни шампиони на „Алексия” обучават таланти на школата в Добрич

Нови преподаватели има от известно време Спортен клуб „Алексия” в Добрич. На президента и треньор Севдалина Мавродиева-Нейкова в обучението на талантите помагат бившите възпитаници и носители на многобройни отличия Нанси Георгиева и Симеон Атанасов. Те отделят от времето си по една седмица месечно, за да предадат своя опит на децата от добричката школа.

Нанси е петкратна световна шампионка на „Алексия” от Световното първенство по танцово изкуство в Пореч, Хърватия. Тя печели и петте пъти в различни стилове – Оупън, Акробатик денс, Лирикъл, Мюзикъл и Контемпорари, и за това е много високо ценена. Симеон е световен шампион от Хърватия и индивидуално, и в група. Мавродиева разказа, че още в осми клас той се ориентира към класическия балет и влиза успешно в Националното балетно училище в София. Последно участва с екипа на „Алексия” на Европейското първенство във Виена, където е класиран и в Оупън, и в Балет.

По отделно Нанси и Симеон кандидатстват пред различни фондации и печелят стипендии, в които са приети да учат в Съединените Американски щати. Симеон е приет в Балетното училище в Канзас сити, след което отива в такова училище в Чикаго още като ученик. Нанси завършва средното си образование в Добрич и е приета в „Стъпките на Бродуей” – голяма компания, която бълва звезди. Тя обучава възпитаниците си в студентска възраст, като кани най-добрите преподаватели от цял свят. Правят се постоянно кастинги и танцьорите на компанията участват в различни проекти. Благодарение на тях Нанси е обиколила голяма част от щатите по време на обучението си. Талантливото момиче е допуснато до най-голямото световно шоу за танци. В Чикаго Симеон пък със своята танцьорка достига до полуфинал на „Гран При Америка” – най-големия световен конкурс за класически балет.

Нанси и Симеон бяха деца, които се записаха в „Алексия” на по 4-5 години, разказа Мавродиева. „Мога да кажа, че много от рано си личеше, че те ще бъдат изявени. Отличаваха се с изключително много голямо желание да се занимават с танци, не толкова с качества, колкото с любов към това, което правят”, сподели тя. Обясни и за децата, които сега се записват, че си личи кой ще стане шампион не по качествата, а по силното желание.

Нанси и Симеон в момента са в София. Той работи в Държавната опера, а тя – в частна фирма. Талантливата танцьорка преподава в „Алексия” близо половин година, а младият господин се включва преди месец. Те се занимават с индивидуалните изпълнения на децата, т. е. работят с тях допълнително към това, което Мавродиева прави като сола. Включват се както с техническа помощ, така и с нови хореографии – дело на ръководителя на клуба и на Нанси. Тя провежда интензивни тренировки с децата на „Алексия” – от сутрин до вечер, по 10 часа на ден. „Децата ходят при нея с огромно желание – сподели президентът на „Алексия”. – Тя успя да им въздейства, и то точно в този период на пандемията, когато беше много трудно да ги мотивираме да продължат да работят”. По думите на Мавродиева точно в този момент Нанси е успяла да запази най-добрите изпълнители на школата.

По думите й такова ниво като при Нанси не е виждала, въпреки, че е печелила световни титли много пъти. Според нея, това, което се носи от меката на танца, от Бродуей, буквално е друго измерение и рядко може да се види като изпълнение в Европа. Нанси преподава стиловете Контемпорари, Лирикъл и Джаз, които са много по-развити в САЩ.

Симеон преподава класически балет, правят се консултации с него.

Севдалина Мавродиева сподели, че децата обожават Нанси и Симеон, много ги слушат. „Много е интересно за мен. Виждам как енергията, която съм им предала преди време, се връща многократно в наша полза и в полза на децата от Добрич. За тях е голям шанс възпитаниците ми да имат досег до такива кадри”, обясни президентът на добричката школа.

По същото време, в което Нанси и Симеон се състезават, вицесветовна шампионка е възпитаничката на „Алексия” Деляна Ивелинова. В момента тя е студент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Вече две лета е в Добрич и преподава актьорско майсторство на децата от родната школа. „Когато танците вече са технически обработени Деляна работи върху тънкост на изявата и сценичното поведение на изпълнителите”, обясни Мавродиева.

Припомняме, че наскоро „Алексия” създаде свой отделен клуб по гимнастика. Президентът сподели, че спортният календар за годината за двата клуба вече е готов, мероприятията започват от 11 април. Надява се всички състезания да се проведат – с или без публика. Клубовете ще участват тях, защото се готвят много сериозно. „Досега нашите деца не са имали толкова високо техническо ниво – разкри Мавродиева. – Това се получи от факта, че те цяла година нямат изява и работят само техника. Реално от всичко негативно това е някакъв плюс за децата. Вече всички нямат търпение да се изявят и да покажат това, на което са способни”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *