Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ирен Русева, републикански шампион по бодибилдинг: За мен залата е храм

Ирен Русева е родена през 1999 г. в гр. Кубрат. В момента завършва специалност „Медицинска козметика“ в Медицински колеж-Варна. Турнир "Xеброс" през август 2020 г. е и първото й състезание, на което дебютира и веднага печели бронзов медал в категория „Бикини фитнес“ до 166 см. След това, месец по-късно, участва на Републиканско първенство, където достига своето първо място.

От колко време се занимаваш с фитнес?

Тренирам активно от 2 години без прекъсване, а професионално - от година и половина. Всичко започна след като се преместих във Варна и желанието да подобря физиката си, но с времето се превърна в страст, няма мускулна група, която да не обичам да тренирам или да ми е досадно да го правя. За мен залата е като храм и всяка една минута прекарана там е удоволствие…Знаех, че ще ми бъде трудно сама да постигна желаните резултати, затова реших да се обърна към професионалист, който да ми дава правилните насоки, а именно Велислав Велев, на когото съм искрено благодарна за всичко. Удовлетворението, което получавам в залата, и това как можеш да моделираш тялото си на база собствени действия, ме държи здраво. Твърдя, че фитнесът и времето, прекарано в спорт, е най-добре инвестираното време, защото това ме е направило борбена, изпълнителна и силна - не само физически, а и психически, защото спортът изгражда характери.

Какво те амбицира да се състезаваш?

Винаги съм била в атлетична форма и човек със спортен дух,  който обича предизвикателствата. Имах нуждата да докажа на себе си, че няма невъзможни неща и да изпитам волята си. Възхищавах се на момичетата в залата с такава фигура и впоследствие разбрах, че не съм останала незабелязана. Казаха ми, че имам добри гени (които дължа,  на баща ми, който е бил спортист) и нужните качества за състезателка, а именно за категорията „Бикини фитнес“. Това е най-прекрасната и фина категория в бодибилдинга, за която не се изисква прекалена мускулатура, подчертава женствеността и добре оформеното стегнато тяло, търси се хармония и симетричност.

Какви промени направи когато премина към състезателния спорт и какво се промени в начина ти на хранене?

Истината е, че този спорт изисква много постоянство, труд и време. Лесно няма или си отдаден на 100%, или изобщо не го правиш. В началото ми беше трудно, докато организирам ежедневието си и изградя нови навици в моето поведение. Подготовката за състезание по културизъм няма нищо общо с тренировките и храненето при любителите, подготовката е целогодишна, тя е начин на живот. Винаги съм се стремяла да се храня здравословно, разликата е, че вече зная как да боравя с калориите, също така какво и кога е удачно да се приеме и как ще ми се отрази на тялото. Храните, които присъстват в менюто ми, са месо, риба, яйца, пълнозърнести храни, ориз, картофи, ядки, зеленчуци, плодове. А количествата, зависят от това в какъв етап съм - в предсъстезателен (процес на изчистване на подкожните мазнини) или в основен (процес на покачване на мускулна маса). В предсъстезателния период храната се намалява и става по-еднообразна, докато в основния трябва да се хапва повече, както и тренировките тогава стават по-тежки, съответно организмът има нужда от повече енергия и макронутриенти, които да изградят мускула.  

Как премина подготовката ти?

Подготовката ми за първото състезание „Хеброс“, което трябваше да се проведе през април, започна още в края на 2019 г., през ноември. В началото всичко беше нормално, не ми тежеше изобщо, а напротив, вълнувах се, че съм направила първата крачка към целта си. Датата за състезанието наближи, бях в най-добрата си форма…докато изведнъж не обявиха епидемична обстановка и не наложиха ограничителни мерки, след което отмениха състезанието за август, което удължи подготовката ми. Въпреки това, не съм си помисляла да се откажа или че няма да издържа още четири месеца на стриктен режим, бях готова да стъпя на тази сцена и да покажа всичко, за което съм се трудила, независимо колко време ще ми отнеме.

Смяташ ли, че тези лишения си струваха, какво ти „даде“ и какво ти „отне“ този начин на живот?

Да, горда съм с това, което съм получила като резултати и с удоволствие съм платила необходимата цена. Ще си позволя да използвам клишето „спорта дава много, но и взима много“. Прави те малко егоистично настроен към света, защото се отдаваш изцяло на тялото си и резултатите, които искаш да постигнеш. Отнема много от времето ми и понякога не ми остава достатъчно време за семейството, тъй като близките ми не живеят във Варна. На тази 21-годишна възраст, която предполага развлечения, несъвместими със състезателния режим, докато всички мои приятели ходят по дискотеки, за мен нямаше нищо по-приятно да се прибера след тренировка, да си легна и да зная, че съм дала всичко от себе си. Но повече са положителните неща. И това са личностното развитие, самоконтрол, дисциплина, себепознаване, устойчивост, самочувствие и бонус перфектна визия. Дава ми увереност в собствените ми сили, учи ме как да си разпределям времето, всичко да е подредено и по план. Трябва да си на 100% точен и стриктен - все качества, изградени от спорта.

Притесняваше ли се на сцената и как се почувства в „онзи момент“ на сцената, когато чу името си за победител?

По-скоро изпитвах вълнение, отколкото да се притеснявам, защото от малка имам доста сценични изяви, свързани с пеене и конкурси за красота, които не са далеч от този конкурс, защото тук също показваме една грация в по-висша форма. С една дума, се почувствах се удовлетворяващо. Цялото това изживяване и емоция на сцената е невероятно, това е признание за целия труд, който си вложил.

Смяташ ли да продължиш да се занимаваш с бодибилдинг?

Да, искам да надвиша възможностите си и да достигна нови върхове. След победата се чувствам още по-уверена в себе си и нямам намерения да се отказвам, а напротив. Сцената е мястото, на което показваш това, за което си се трудил. Но това да изглеждаш добре не е всичко, финалната оценка на журито е комбинация от много компоненти, които искат време да бъдат обработени, а на мен ми достигат обем и дълбочина на мускула.

Какво те мотивира да продължаваш напред?

Обичам да си поставям високи летви и ме мотивират неща, които ми се струват невъзможни, докато не си докажа обратното. Също така резултатите ми, защото зная колко усилия и тренировки стоят зад тях.

Какво ще пожелаеш на читателите за финал ?

Да поставят ясна цел в живота си, за да бъдат фокусирани върху нещо и да не губят мотивация, само така ще живеят един по-пълноценен живот. Също така да вярват в собствените си възможности и да не се предават никога, няма нищо по-хубаво от това да видиш крайния резултат на всичките си усилия. Винаги ще има моменти на съмнения и пречки по пътя към върха, но с упорита работа всичко е възможно.

c