Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В Шабла сведоха глави пред делото и саможертвата на Левски

В мразовитата утрин днес пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на Шабла признателни граждани и обществени организации се събраха, за да положат венци и свежи цветя. 148 години след обесването на Апостола на българската свобода пред паметника му бе изнесен литературно-музикален рецитал. Водещите припомниха величието и значението на делото на Левски, както и негови мисли, знакови за всеки българин.

Програмата продължи с рецитал на три поколения българи – дядо, майка и дете. Димитър Донев, Десислава Донева и Димитър Марчев рецитираха някои от най-силните стихотворения, посветени на Апостола на свободата. Думата бе дадена на председателя на комисията по „Образование, култура, спорт, здравеопазване, социална политика и вероизповедания“ на Общинския съвет Мария Недялова. В словото си тя каза: „Делото на Левски продължават мъчениците на Априлското въстание, доброволците при Гредетин, опълченците от Руско-турската освободителна война и всички борци за народни правдини. Васил Левски има последователи, но той е първият, неоспоримият, най-святият. Този, от когото имаме нужда, за да се чувстваме горди като народ”.

Хор „Патриот“ изпълни песента „Обесването на Васил Левски“ с текст – стихотворението на Христо Ботев.

Хората сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към Апостола на свободата.  Венци и цветя на паметника положиха Общинският съвет, кметът на Шабла Мариян Жечев, Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва, СУ „Асен Златаров“, Общинският детски комплекс, Народно читалище „Зора 1894“ Шабла, НЧ „Свобода 1940“ в с. Граничар, Мотоклуб „Деца на изгрева“, политическа партия ГЕРБ и граждани.

c