Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Онкоболната Детелина от Каварна има нужда от помощта ни, за да живее

Благотворителна кампания за набиране на средства за лечението на онкоболна жена от Каварна стартират нейни приятелка. В подкрепа на 39-годишната Детелина Атанасова, майка на 14-годишно момче, застават Рая Цолова, Михаела Георгиева, Валя Иванова и Галя Драганова.

За Про Нюз Добрич Детелина разказва, че ходенето й по мъките започва през 2006 година. Жената установява, че има подутина между двете гърди. Не й обръща внимание, защото смята, че е мастна тъкан. През 2009 година обаче започва драстично да отслабва. Посещава лекар във Каварна, който смята, че не е мастна тъкан и я изпраща в Гръдна хирургия във Варна. Там й правят биопсия на топчета, които са се появили на врата й. Хирургът казва, че е мастна тъкан и да не се притеснява. По-късно посещава друг специалист от Варна. Приемат я в Отделение по пулмология, за да я стабилизират тъй като левкоцитите й са много високи, преливат й две банки кръв. Поема я доц. Мичева от Хематология, която и до днес прави химиотерапиите и следи състоянието й. Там е установено, че Детелина има онкологично заболяване – Нехочкинов лимфон, анапластичен, Т-клетъчен, вид рак на лимфната система.

След поставяне на диагнозата жената започва химиотерапия с ударни дози. После  е изпратена на лапароскопска биопсия в София. Детелина излиза в ремисия, която продължава пет години без два месеца. Следват няколкократни връщания за заболяването, биопсии, химиотерапии и ремисии. Междувременно е направена и автоложна трансплантация на стволови клетки в София. През ноември 2018 година каварненката е в поредната си ремисия, споделя, че за първи път е била толкова щастлива, смятала е, че вече е преборила болестта. След няколко месеца обаче отново й се появява подутина и отново следват химиотерапия, ремисия, химиотерапия и т. н.

В момента Детелина отново е на химиотерапия, която започва на 9 февруари. Отново й е предложена трансплантация у нас, но след толкова години лечение у нас решава да опита в чужбина. Получава оферта от „Анадолу клиник” в Истанбул, Турция. Очакват я там, за да й направят изследвания и да ги сравнят с българските. Предлагат й три вида трансплантация, изследванията ще покажат коя е най-подходяща.
Офертата на турската клиника е 180 000 лева, които са непосилни за семейството. Детелина работи в сферата на туризма, когато е здрава, съпругът и е в частна фирма.

На Детелина Атанасова можете да помогнете чрез:

Банкова сметка:

  • Postbank
  • BIC: BPBIBGSF
  • IBAN: BG85 BPBI 7938 4062 0403 01
  • Титуляр: Детелина Върбинова Атанасова,

PayPal: didka0608@gmail.com

c