Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Урок по родолюбие в детска градина №20 "Радост" в Добрич

В навечерието на  148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата и предстоящия национален празник 3-ти март, децата от трета група "Пчеличка" от детска градина №20 „Радост“ представиха един от първите си уроци по родолюбие.

Заедно със своите учители Деяна Йорданова и Магдалена Йорданова в продължение на месец те слушаха разкази, учиха  песни, гледаха кратки видеа, за основаването на българската държава и делото на великите българи в нашата история, с които България се гордее – Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Райна Княгиня и други. Докоснаха се във виртуалното пространство до всяко кътче и историческа забележителност свързана с тях.

На фона на уредената изложба с ликовете на българските революционери, карта на България и непрекъснато сменящи се фотоси на интерактивната дъска, под звуците на „Обесването на Васил Левски“ децата застанаха около подредените Библия, револвер и кама, като за клетва. Момченцата бяха облечени в автентични четнически униформи, а момиченцата в цветовете на българския трибагреник.

„Молитва от Ботев връх“ от М. Шопкин, рецитирана от учителките, въведе децата в историческите събития, след което момченцата танцуваха „Танц на Ботевите четници“, който завърши с поклон пред майката земя, а момиченцата изпълниха песента „За моята  слънчева България“.

Урокът по родолюбие продължи с викторина „Земята на Ботев и Левски“, в която децата демонстрираха завидни познания за историческите събития и личности. Въпросите бяха свързани със завета на хан Кубрат, България на Аспарух, приноса на исторически личности допринесли за Освобождаването на България от турско робство и събития, свързани с тях.  Децата изпяха много патриотични песни, като в края с ръка на сърцето изпълниха химна на България.

Урокът по родолюбие завърши с послание от учителите да носят борбения дух на Ботев и Левски и с гордост да се наричат българчета.

Настроението и силния ентусиазъм, демонстрирани по време на целия урок, за пореден път потвърдиха сериозната необходимост от ранно патриотично възпитание, категорични са педагозите. Всички деца получиха като спомен от този ден папка с картата на България и български флаг.

Заради пандемията от Covid-19 не присъстват родители, но беше направен запис и ще имат възможност да го притежават.

c