Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Спортни екипи получиха състезателите на ФК „Калиакра 1” в Каварна

В присъствието на кмета на Община Каварна – Елена Балтаджиева, бяха връчени

Спортни екипи на състезателите от футболен клуб „Калиакра 1“ в Каварна бяха връчени в присъствието на кмета Елена Балтаджиева, съобщават от Общината. 17 деца получиха екипи и якета. 28 мъже също са с нова индивидуална спортна екипировка. Стойността на комплектите е 4 500 лв. Всички екипи са закупени със средства на Община Каварна.

На тренировъчното игрище, освен малките футболистите и треньора им Димо Филев, присъстваха и треньорът на мъжете Георги Георгиев, началникът на отдел "Образование, социални дейности и спорт"Любов Киороглу, специалистът от отдела Васка Иванова и председателят на спортния клуб Димо Филев.

С 8 500 лв. -  средства на Община Каварна, бяха закупени екипи и за ФК „Калиакра 1923“, които вече са предоставени на състезателите.

Въпреки ограниченията, които са наложени заради пандемията от COVID-19, аз лично и администрацията на Община Каварна, сме категорични, че спортът е изключително важен. Особено за подрастващите. Това е и причината да подпомагаме дейността на спортните клубове, каза кметът Елена Балтаджиева. Градоначалникът припомни, че отборите на клуба провеждат срещите си на стадион „Калиакра”, който е предоставен от общинското ръководство безвъзмездно за ползване. Основното финансиране на клуба също е заслуга на Община Каварна.

Кметът Балтаджиева пожела на състезателите много хъс и победи – за прослава на Каварна, както и по-малко травми.

ФК „Калиакра 1” в Каварна е учреден на 13.08.2018 година, иницииран от стойностни бивши и настоящи футболисти на автентичния  ФК „Калиакра”. Мотивите за това решение е обявяването на ФК „Калиакра” в несъстоятелност и целите на новосъздадения клуб са да възвърне авторитета на местния футбол, издигайки го до нивото на професионализма, разчитайки единствено на каварненски младежи и юноши от местната школа. Още през сезон 2019/ 2020 година мъжкият отбор се включи в първенството на „А” Областната група, където след  добри игри възвръща доброто си име, заемайки място в първата половина на таблицата. Това му представяне спомогна на отбора да бъде предложено участие в първенството на „В” североизточната футболна група, което не се реализира поради липса на финансов ресурс. Пропуснат бе златен шанс за светкавично завръщане на каварненски клуб в третата лига на страната ни, след като другият градски клуб само месеци преди това бе изваден от „В” РФГ. 

Участието на мъжкия отбор в първенството на сезон 2020/ 2021 в областното ниво на страната ни ще даде право идната година, при наличие на средства, Каварна отново да има представител в третия ешелон на футболна България. Клубът подготвя и две групи деца, които още през 2019 година се включват в първенствата на зона Варна в групите „Футбол 5” и „Футбол 7”. При по-малките представянето бе повече от успешно, след като от изиграните 10 срещи децата спечелиха 9 и загубиха само една, което им отреди второто място в крайното, макар и формално класиране. При по-големите балансът от изиграните срещи 5 загуби към 3 победи им отреди петата позиция в крайното класиране. ФК „Калиакра1” разполага  с двама професионално лицензирани треньори, съответно УЕФА „А” и „С” степен. Клубното ръководство е помислило и за продължаване на добрите традиции при ветераните, които преди около 20 години стигнаха до полуфиналите на републиканското първенство и заслужиха бронзовите отличия.

Цветовете на клуба са традиционните синьо и бяло.

c