Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В Добрич 54 лозари си оспорваха званието най-добър майстор на домашно вино

Добруджанска каручка, музиканти и танцьори поведоха шествието на лозарите, което постави началото на празника, посветен на Трифон Зарезан в Добрич днес. Писаната каручка беше водена от бременната кобилка Мая, което според поверията обещава зрава и богата година.

По стара българска традиция кметът Йордан Йорданов заряза лозата в Етнографска къща. Той припомни, че според народните поверия колкото по-студен е този ден, толкова по-плодородна ще е годината. Пожела здраве, плодородие и берекет.

Кметът бе провъзгласен за Цар на лозята.

54 винари се включиха тази година в Конкурса за домашно вино на Община Добрич и Къщата на виното. Най-добрите майстори бяха наградени от кмета.

В конкурса за червено домашно вино първото място бе отредено на Валентин Ничев, второто място беше присъдено на Мариян Игнатов, а трети се нареди Васил Георгиев. В класацията при белите вина първо награда отиде при Петър Янков, втори стана Димитър Димитров, а трети - Георги Белов. В категорията при вино Розе за най-голям майстор беше признат Ивайло Михайлов, втори се нареди Веселин Иванов, а трети стана Даниел Йорданов.

Поощрителна награда беше присъдена за Недко Йорданов, майстор на бяло вино.

Валентин Ничев е отличен за червено вино, реколта 2020. Майсторът разкри рецептата за еликсира - 60 на сто Мерло и 40 на сто сорт Каберне Фран. Ничев призова традициите да се спазват, защото ни връщат към българските корени, а и са повод и в епидемията да сме заедно.

В ритуала се включи и ПФА "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов.  А етнографът Лена Кирилова припомни, че празникът Трифон Зарезан е дълбоко свързан със земеделския бит на добруджанеца, празникът неслучайно се отбелязва през февруари, в началото на новата селскостопанска година, когато първият топъл полъх сякаш предупреждава стопаните, че наближават усилните дни на полето. И до днес българинът почита виното наред с хляба, а дегустатори и ценители се наслаждават на меката свежест, фин, изискан вкус на повече от 500 различни български аромата.

Сортът, реколтата, начинът и времето на съхранение, са само част от факторите, необходими, за да придобие виното онази хармоничност, накарала хората да го нарекат течната храна на боговете. А празникът Трифон Зарезан, в който се преплитат древни езически и християнски вярвания, има и днес своето място в народния календар и се тачи като ден на лозарите. В него намират израз любовта на добруджанеца към земята, желанието за сполука и берекет и почитта към едно растение с хилядолетна история – лозата. 

c