Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Даряват сбирката „Под бащината стряха” на Иван Жечев на регионалния музей в Добрич

Частната музейна сбирка „Под бащината стряха”, експонирана в родния дом в село Тянево на краеведа и фолклорист Иван Жечев, ще бъде дарена на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Добрич. Това решение е взело семейството му, съобщи за Про Нюз Добрич синът му Жечко Иванов.

През последните десетилетия много добруджанци продадоха бащините си къщи, за да се установят в градовете. Или изоставиха потомствените имоти, или ги превърнаха в летни вили. Но, Иван Жечев не бе от тях. Той реши да преобрази бащината стряха в добруджанското село Тянево в музей.

Превърна я в дом на българщината, като откри в с. Тянево първия в областта частен музей и подреди уникална експозиция, която привличаше посетители от цялата страна и чужбина.

Мечтата ми бе бащината къща до стане кът на българщината. Човек трябва да опознае първо рода си, а след това родината! – казваше сърцатият краевед.

В продължение на няколко години той реди в родната си къща в с. Тянево изложба, наречена „Под бащината стряха“. Експозицията, открита официално на 20 август 2008 г., включва предмети от бита, народни носии и богата колекция от стотици снимки и архивни материали, вестници, запечатали добруджанското минало, бит и фолклор. Четири стаи от бащината му къща са запълнени със стотици снимки, копия на архивни документи, скици на родословни дървета, вестници, списания, книги, оригинални писма, грамоти, летописите на рода му, чиито корени са от Котел и Жеравна. Повече от 10 години изложбата беше постоянна, като непрекъснато се обогатяваше. А входът беше безплатен. След откриването й в двора бе засадено дръвче, а всеки посетител на изпроводяк го полива.

Чрез експозицията Иван Жечев се разкрива като изследовател на родовата памет, задълбочен познавач на добруджанския танцов фолклор, организатор на десетки родови срещи. Разказваше, че е събирал експонатите през целия си живот, а самата изложба му е коствала повече от година денонощен труд.

Роден е в първия ден на 1939 г. в с. Ръмник, Северна Добруджа. Със семейството си изживява цялата трагедия на севернодобруджанци, принудени да напуснат родните си места по силата на Крайовската спогодба през 1940 г. Танцува от 15-годишен. Ръководил 15 танцови състава и е завещал неуморния си талант на над 700 деца и младежи. Един от стълбовете е на Професионалния ансамбъл „Добруджа“, където е щатен танцьор от 1963 г. до 1974 г. Като задълбочен познавач на добруджанския танцов фолклор, изгражда и ръководи детски танцови състави в с. Тянево и в някои училища в Добрич, с което възпитава в младите поколения любов към народните традиции. Активен читалищен деятел през десетилетията. Дългогодишен председател на читалището в с. Тянево, Добричко. Събира стотици архивни материали /снимки, ръкописи, спомени и др./, свързани с историческото минало на добруджанските села. С негови документални материали в Художествената галерия в Добрич бяха открити три негови самостоятелни изложби през 2006 и 2007 г., под наслов „Памет за нашите предци“, „Ваятели на добруджанския народен танц“ и „Чешмите на Добруджа“.

През 2008 г. е удостоен със званието „Заслужил краевед“ за активната изследователска, краеведска и родоизследователска дейност, отличен е с много грамоти, дипломи, почетни знаци и др.

Години наред Иван Жечев посрещаше гостите, дошли да видят „Под бащината стряха“, независимо дали са ученици, редови граждани, политици или чуждестранни гости, по стар български обичай – с хляб и сол. Запознаваше ги с историята на къщата, която е на близо 100 години. Посетителите имаха възможност да разгледат стаите, родословните дървета на седемте рода. В експозицията са показани сламена рогозка, дарак, бакърник, тъкачен стан, шевна ръчна машина „Сингер“ от 1948 г., стари мебели и типични добруджански носии. Снимковият материал представя организираните от хореографа родови срещи. В отделна стая са подредени снимки под наслов „Ваятели на добруджанския народен танц“. Те представят именити добруджанци, допринесли за съхранението и развитието на фолклора. В двора на къщата са експонирани селскостопански сечива. Домакинът въодушевено разказваше за историята на селото и кметовете му през последните 100 години, за българския народен танц, ритуали и празници. Посетителите споделяха своите впечатления в почетната книга на селото, а след това под сянката на 50-годишен дрян изразяваха впечатления и се почерпят с лакомства и чаша безалкохолна напитка.

Иван Жечев беше уверен, че „Без песни и танци народът е като небе без птици и софра без дъхав добруджански хляб.“ 280 фотоса от колекцията „Ваятели на добруджанския народен танц“ бе представена и в Художествената галерия в Добрич.

– Събирал съм снимките в продължение на много години, обикалял съм по общини и села – разказваше добричкият родолюбец. – Ходил съм от къща на къща. Идеята бе на краеведа Атанас Пеев, който изготви текстовете под всички фотоси. Баща ми Жечо Игнатов е бил кмет на село Тянево. Като че ли, някои неща са генетично заложени, и 50 години след него – през 1999 г., и аз станах кмет на селото.

В музейната експозиция са показани снимки на всички кметове на Тянево. Други проследяват историята на двата рода, от които произлиза Иван Жечев. Повече от 15 години той се занимаваше всеотдайно и упорито с проучване на двата рода, с които е свързан по майчина и бащина линия – Хаджиларския и Жечевия. Той дори организира съвместна среща на двете фамилии в село Тянево. Създаде отделно родословно дърво за двата рода от 1988 г.

– Животът върви интензивно и българщината се забравя. Много бързо станахме европейци. Аз бързам да изпреваря събитията. Един ден поколенията ще видят какво съм направил и може би и други ще се захванат с подобни дела!

Иван Жечев искаше да остави на поколенията направеното от неговия род и да запази старите обичаи за утрешните родолюбци.

Сърцатият краевед почина на 5 февруари. Приживе той е пожелал събираните с много труд дълги години експонати да бъдат дарени на Регионалния исторически музей в Добрич.

c