Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

МК ГЕРБ/СДС предлага център за възрастни, ново кръгово и ремонти в Добрич

Община Добрич да предвиди средства за ремонт на опасни участъци от уличната мрежа, да изгради ново кръгово и парк за домашни любимци и да създаде условия за изграждане на център на възрастни хора. Това са част от предложенията, които групата общински съветници от ГЕРБ (СДС) предлагат да залегнат в бюджета на община Добрич за 2021 г. и в Програмата за капиталови разходи. Те бяха внесени по време на общественото обсъждане на бюджета от председателя на групата съветници Зорница Михайлова. Голяма част от идеите са получени след срещи с гражданите на Добрич. Затова съветниците ще се опитат да убедят колегите си в залата на ОбС в необходимостта и важността на предложенията, информират от местната централа на ГЕРБ.

Ето какви са инфраструктурните предложения:

– В дейността "Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа" да се предвидят средствата за ремонт и рехабилитация на улица "Свещеник Павел Атанасов", улица №12, улица "Хан Тервел" и улица "Армейска" в изпълнение на решение на Общински съвет от 30 юли 2019 г. 

– Да се предвидят средства за изграждане на кръгово движение на пресечката на ул. "Ангел Стоянов" и улица "6-ти септември" в Северна промишлена зона. Мотиви: Този участък е с висока опасност за възникване на ПТП, тъй като на площада има автобусна спирка, лоша видимост, както и изключително голям трафик на леки и тежкотоварни МПС-та.

–  Да се създадат места за паркиране по бул. "Русия" пред СУ "Климент Охридски" (в дясно от платното да се усвои част от тротоара), за да може родителите, които водят децата си на училище, да паркират на бул. "Русия".

– Да бъдат  предвидени средства за ремонт на ул."Тополи".

– Да се предвидят средства за подмяна на участък от 50 м.  и рехабилитация на канализация източно от бл.16 и бл.21 в ЖК "Добротица", както и осигуряване на достъп до канализационните шахти;

–  Да се предвидят средства за проектиране на ПУП на зоната на бившето ДЗС, за да може собствениците на законни къщи там да придобият парцели, прилежащи към къщите им със съответната инфраструктура.

– Да се изгради парк за домашни любимци и в ж.к. "Балик".

–  Да търсят възможности за реализация на парк "Свети Димитър".

–  Да се изгради пешеходен подход  до Кръст-паметника с достъп до  ул."Батовска", както и пътека от ул."Батовска" до Кръст-паметника, която да свързва с Костницата на загиналите воини до Мемориалния комплекс "Хан Аспарух".

– Да се направи ремонт  на ул."Иван Вазов" и тротоарите към нея;

–  Да се завърши ремонта на авариралата канализация по ул. "Капитан Димитър Списаревски" и да се възстанови улична настилка, както и тротоарите.

– Да се предвидят средства са ремонт на покрива на СУ "Любен Каравелов"

– Да се предвидят средства за детски съоръжения за игра в двора на ДГ  №24 "Приказен свят" и за ограда на детската градина.

Като имат предвид крайно недостатъчните места в Дома за стари хора в Добрич, както  и необходимостта да бъде осигурена грижата за възрастните хора в общината, съветниците от ГЕРБ/СДС предлагат да бъде проектиран Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора. Услугата ще е насочена към тези стари хора, които имат потребност от 24-часова грижа. В бъдещия център те ще живеят в среда близка до семейната,  ще  получават необходимата грижа и подкрепа за самостоятелен и независим живот и ще  общуват пълноценно.

За да се случи това, е необходимо да бъдат обследвани подходящите имоти в общината и след това да се търсят възможности за финансиране по европейски програми и проекти. 

c