Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Лечение с кал помага след Covid-19 - специална програма на „Тузлата“ в Балчик

Специална седемдневна програма „Рехабилитация и възстановяване след боледуване от Covid-19” е най-новият здравен продукт, който предлага Специализираната болница за рехабилитация Тузлата в Балчик. Цената е 399 лв., информират от лечебното заведение. Програмата включва три процедури дневно, трикратно балансирано хранене и настаняване в двойна реновирана стая.

Процедурите се назначават от лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина след преглед. Подходът е индивидуален, в зависимост от конкретните  постинфекциозни последици и включва комплексни рехабилитационни и физиотерапевтични процедури.

От болница „Тузлата“ са уверени, че съчетанието морски въздух, лечебна кал и минерална вода е уникално и прави мястото особено подходящо за възстановяване след прекарани вирусни инфекции. Използването на природните фактори, съвременната медицинска апаратура и квалификацията на специалистите са условия за бързо физическо и психическо възстановяване.

В програмата на пациентите, прекарали коронавирусна инфекция, могат да се включат различни процедури и методи.

  • Дихателна гимнастика помага за правилното разгъване на белия дроб и увеличаване на дихателния обем. Правилното дишане помага за по-бързо справяне с последици като умора и понижен физически капацитет.
  • Подводна гимнастика в минерален басейн – има общоукрепващо влияние, подобрява функцията на сърдечно-съдовата система,  активизират  се метаболитните процеси.
  • Калолечение  - с комплексно въздействие – термично, механично, химично; подобрява кръвообръщението; активират се ендокринните и метаболитните процеси; действа обезболяващо при ставно – мускулни проблеми. Тузленската лечебна кал има уникален състав и е с доказано противовъзпалително и възстановяващо действие.
  • Частичен лечебен масаж – подпомага детоксикацията на организма, подобрява еластичността на кожата, намалява болката в мускулите, подобрява общия тонус.
  • Магнитотерапия – подобрява кръвообръщението на белите дробове.
  • Апаратен лимфен дренаж – подпомага лимфното и капилярно обръщение, премахва отоци по горни и долни крайници;
  • Теренолечение   –  подобрява мускулния тонус и въздейства на физичното и психично здраве. Около лечебното заведение има алеи с различен наклон, позволяващи дозирани разходки сред природата.
  • Индивидуален двигателен режим  –  Спомага за бързото възстановяване на засегнатите мускулни групи и стави. Аеробни упражнения  като бягане и колоездене  се прилагат дозирано съобразно състоянието на пациента под формата на упражнения с уреди – велоергометър, кростренажор, бягаща пътека. За по-интензивно натоварване се включват и други фитнес уреди. 
c